PREPORODOV KALENDAR: 9. juni

 PREPORODOV KALENDAR: 9. juni

– 68. Rimski imperator Neron počinio samoubistvo nakon što je saznao da ga je rimski Senat osudio na smrt.

– 1357. Na Vltavi u Pragu počela gradnja kamenog mosta koji je dobio naziv Karlov most po Karlu IV,  tadašnjem Njemačko-rimskom imperatoru.

– 1462. Posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, uzdajući se u pomoć hrišćanske koalicije, otkazao je plaćanje džizje osmanskom sultanu Mehmedu II i priznao vrhovnu vlast ugarskog kralja Matije I Korvina (Matyias Corvin). Osmanlije su 1463. osvojili Bosnu i pogubili kralja Stjepana.

– 1508. rođen Primož Trubar slovenački protestantski reformator i pisac. U Tübingenu je objavio prve dvije tiskane knjige na slovenačkom, Katekizam (1550), namijenjen širenju reformacijskoga vjerskog nauka, i Abecedarij  (1551), namijenjen širenju pismenosti među slovenskim pukom. Od 1550. do kraja života preveo ili napisao 24 knjige (22 objavljene na slovenskom i 2 na njemačkom). Tako je od 1555. do 1577. preveo i objavio dijelove Biblije.  Smatra se “ocem” slovenačke književnosti koji je kodificirao slovenački književni jezik.

– 1781. Rođen engleski inženjer i pronalazač George Stephenson, konstruktor lokomotiva. Osnovao je prvu fabriku lokomotiva 1823. u Newcastleu. Na pruzi Stockton – Darlingto 1825. godine njegova je lokomotiva vukla prvi putnički voz na svijetu.

– 1815. Završio Bečki kongres, koji je nakon Napoleonovog poraza definirao nove granice u Europi.

– 1870. Umro Charles John Huffam Dickens, začetnik socijalnog romana, jedan od najznačajnijih, najutjecajnijih i najčitanijih engleskih pisaca: „Dejvid Koperfild“, „Oliver Tvist“, „Pikvikov klub“, „Stara prodavnica rijetkosti“.

– 1928. Mikrobiolog Aleksander Fleming pronašao penicillin koji će se početi koristiti tek 10 godina poslije kada su ga Howard Florey i Ernst Chain upotrijebili kao prvi antibiotik. Njih trojica su 1954. podijelila Nobelovu nagradu za medicinu.

– 1934. Prva pojava Disneyeva junaka Donald Duck (Paja Patka) u crtanom filmu „Mudra mala kokoš“.

– 1945. Predsjedništvo AVNOJ-a donijelo Zakon o konfiskaciji imovine na osnovu kojeg je država oduzela imovinu Trećeg rajha i jugoslovenskih državljana koji su sarađivali sa njima.

– 1967. Okončan izraelsko-arapski rat, takozvani šestodnevni rat. Izrael je u ratu pobijedio te okupirao teritorij površine od preko 67.000 km2: Gazu (363 km2), Zapadnu obalu (5.878 km2), Golansku visoravan (1.181 km2) te poluotok Sinaj (oko 60.000 km2). Izraelska vojska Sinaj je napustila 1982, Gazu 2005, dok su Zapadna obala i Golanska visoravan još pod njenom okupacijom.

1991. Na planini Pinatubo na Filipinima od posljedica erupcije vulkana poginulo stotinjak dok je oko 250.000 ljudi ostalo bez domova.

– 1994. U Sarajevu umro Muhsin Rizvić, univerzitetski profesor, historičar književnosti, nacionalni preporoditelj. Muhsin Rizvić rodio se 1930. godine u Mostaru. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Sarajevu, a 1960. godine i Filozofski fakultet, Odsjek za jugoslavenske književnosti. Nakon toga, radi kao naučni djelatnik na Institutu za književnost u Sarajevu. Još kao student objavljivao je radove o bošnjačkim književnicima – Safvet-begu Bašagiću, Ahmedu Muradbegoviću, Musi Ćazimu Ćatići, Meši Selimoviću i drugim piscima u časopisima Behar i Bosanska vila. Godine 1971. doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Iste godine primljen je na mjesto vanrednog profesora na predmetu Historija južnoslavenskih književnosti XVIII i XIX vijeka, da bi nakon šest godina izabran za redovnog profesora na spomenutom predmetu. Tema doktorske disertacije Književno stvaranje muslimanskih pisaca u Bosni i Hercegovini u vrijeme austrougarske vladavine bila je izraz Rizvićeve duboke zainteresiranosti za bošnjačku književnost, njenu historiju i specifičnosti u odnosu na druge nacionalne književnosti Jugoslavije. Upravo je tema kojom se bavio presudno odredila njegov akademski i životni put, najavila borbu za izučavanje historije nacionalne književnosti koja je dugo bila negirana i zabranjivana. Neposredno nakon Islamske revolucije Rizvić je optužen za panislamizam i nacionalizam. Pero Šimunović, asistent koji se bavio hrvatskim romantizmom, bio je pokretač kampanje koja je imala za cilj da Rizvića prikaže kao neprijatelja socijalističkog režima i relativizira njegova naučna dostignuća. Muhsin Rizvić bio je prvi predsjednik obnovljenog “Preporoda”, gostujući profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru i na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku.

– 1999. U Kumanovu predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali Vojno-tehnički sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova što je okončalo NATO operaciju Saveznička snaga započetu 24. marta iste godine. Na Kosovu su, na osnovu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244, raspoređene međunarodne snage, među kojima je najveći broj vojnika iz zemalja članica NATO-a. Sa povlačenjem vojske i policije, Kosovo je napustilo i oko 100.000 Srba i Crnogorca.

– 2011. U Sarajevu u 64. godini umro Josip Škija Katalinski, proslavljeni fudbaler Željezničara.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.