PREPORODOV KALENDAR: 8. juni

 PREPORODOV KALENDAR: 8. juni

– 632. U Medini umro Muhammed, a.s., posljednji Božiji poslanik zbog svoje osobnosti prozvan el-Emin (Povjerljivi). Jedna on najvažnijih ličnosti u povijesti čovječanstva i muslimanima predstavlja apsolutni vjerski uzor. Rođen je 12. Rebiulevvela (22. aprila) 571. godine u Mekki. Pečatni je vjerovjesnik Islama koji danas slijedi 1.9 milijardi muslimana širom svijeta. Dostavio je Božiju objavu – Kur’an. Sva djela, govor i radnje Muhammeda, a.s., su zabilježene u hadiskim zbirkama koje jedini put u povijesti čovječanstva vjerodostojno prenose svaki aspekt i dio života jednog čovjeka nesumnjivo svjedočeći da je Islam vjera koju je živio Poslanik Muhammed, a.s.

– 1671. U Veneciji rođen Tomaso Albinoni,  italijanski skladatelj i violinist. Karijeru pozorišnog skladatelja započeo je 1694, kada mu se objavljuju i prva instrumentalna djela. Njegove opere doživljavaju popularnost i izvan granica Mletačke Republike (München, Prag). Prijateljevao s A. Vivaldijem, a surađivao s libretistom P. Metastasiom. Od 48 melodrama sačuvana su uglavnom samo libreta. Među uspjelim instrumentalnim skladbama (solistički koncerti, concerti grossi, simfonije, crkvene i komorne sonate, među kojima je i popularni stavak Adagio) mnogo ih je tiskanih još za njegova života.

– 1810. Rođen Robert Schumann, njemački skladatelj i muzički kritičar, jedan od najznačajnijih muzičkih predstavnika romantizma. Velik utjecaj na Schumanna imao je doživljaj romantičke književnosti, s ekscentričnim i maštovitim svijetom koje se identificirao te iz njega crpio izravno nadahnuće. Schumann je za života bio utjecajniji kao muzički kritičar, odredivši odnos romantizma prema izravnim pretečama L. van Beethovenu i F. Schubertu, te upozorivši na domete suvremenika kao što su F. Chopin, F. Mendelssohn, H. Berlioz i F. Liszt, ali i nasljednika, poput mladoga J. Brahmsa. Međutim, Schumann se i kao skladatelj pokazao jednako utjecajnim za skladateljski razvoj muzike 19. stoljeća.

– 1867. Rođen Frank Lloyd Wright, američki arhitekt i teoretičar arhitekture. Ubraja se u začetnike moderne arhitekture u SAD-u. Njegovo djelo (više od 800 projekata) od kuće Robie u Chicagu (1909) do krajnje smione realizacije muzeja Guggenheim u New Yorku (1943–57) odlikuje se snažnom individualnošću, izvan svih je arhitektonskih strujanja i smjerova, te je znatno utjecalo na cijelu suvremenu arhitekturu. Autor je više teorijskih i autobiografskih djela.

– 1883. Francuska uspostavila potpunu kontrolu nad Tunisom, njezinim protektoratom od 1881. Tunis je stekao neovisnost 1956. godine.

– 1886. U Mostaru rođen Abdurezak Hifzi Bjelevac, književnik, urednik i publicist. Školovao se u Galata-saraju u Istanbulu, te radio kao činovnik u mnogim mjestima u Bosni i Hercegovini, a od 1941. godine radio je i živio u Zagrebu. Sarađivao je novinarskim prilozima u svim važnijim jugoslavenskim novinama između dvaju svjetskih ratova, te uređivao časopis “Novi vijek”. Njegova najpoznatija djela su romani “Pod drugim suncem” (1914), “Minka” (1917) i “Melika” (1927). Za vrijeme NDH objavljuje romansiranu biografiju “Muhamed” (1942), “Istambul, grad na obalama Mramorskog mora” (1944), “Carica Azher, pjesma iz Irana” (1944). U tom periodu bilo mu je povjereno  izdavanje hrvatske publikacije na turskom jeziku “Doğu ve Batı” (Istok i Zapad) koja je bila namijenjena iseljenicima u Turskoj. Nakon sloma NDH progonjen je od novih vlasti. Više ne objavljuje već povremeno prevodi turske pjesnike. Ovako je, devetog marta 1972. godine, Alija Nametak u svom “Sarajevskom nekrologiju” ispratio Bjelevca na bolji svijet: “Dvadeset i petog februara umro je u Zagrebu Abdurrezzak Hifzi Bjelevac, u 86. godini života. O njemu sam napisao 1966. članak, prigodom 80-godišnjice njegova života, i štampao ga u ‘Glasniku’ VIS-a. Ovdje ne bih imao šta o njemu dodati, osim da je bio gotovo sasvim zaboravljen.

– 1903. U Bruxellesu rođena Marguerite Yourcenar, francuska književnica belgijskog podrijetla. Nakon velikog uspjeha svoga romana “Hadrijanovi memoari”, 1970. godine postaje članicom belgijske Kraljevske akademije francuskog jezika i književnosti, a 1980. postaje prva žena primljena u Francusku akademiju. U svojoj eruditskoj koncepciji književnosti, Yourcenar se stilski uglavnom nastavljala na klasicističku tradiciju, povezujući eleganciju izraza s bogatim vokabularom, razrađenim meditativnim tonom i povremenim baroknim opisima.

– 1916. Rođen Francis Henry Compton Crick, engleski biohemičar, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1962. Razjasnio je strukturu i oblik molekula dezoksiribonukleinskih kiselina i njihovu ulogu u prenošenju nasljednih osobina.

– 1921. Rođen indonezijski general i diktator Suharto. Uz pomoć vojske, 1967. je postao premijer preuzevši ingerencije i šefa države Ahmeda Sukarna. Od 1968. je predsjednik Indonezije do 1998., kada je bio prinuđen podnijeti ostavku.

– 1941. Britanske snage i jedinice Slobodne Francuske u Drugom svjetskom ratu izvršile invaziju Sirije da bi spriječile izgradnju njemačkih baza u toj zemlji.

– 1942. Japanske podmornice u Drugom svjetskom ratu bombardirale najveći australijski grad Sydney.

– 1992. Vođena je herojska bitka na brdu Žuč, što je jedan od ključnih događaja u obrani Sarajeva tokom agresije 1992. – 1995. godine. Branioci Sarajeva su 8. juna 1992. godine u žestokom okršaju na brdu Žuč oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet. Zaplijenjene su značajne količine naoružanja i municije, vojne opreme i sanitetskog materijala. Radi se o bici kojom su potvrđeni rezultati “Pofalićke bitke“, te osigurana i učvršćena komunikacija s braniocima s područja Vogošće, odnosno naselja Ugorsko, Bušće i Kobilja Glava. Nakon osvajanja Orlića zauzete su i Kota 850, Vis i Golo brdo, odakle su srpski agresori svakodnevno, najvećim kalibarima gađali Sarajevo i sijali smrt.

– 1995. Grupa američkih marinaca uspješno je okončala akciju spašavanja kapetana Scotta O’Gradya, čiji je avion F-16 šest dana ranije u sjeverozapadnoj Bosni oborila vojska bosanskih Srba.

– 1996. U Splitu uhapšen bosanski Hrvat i ratni zločinac Zlatko Aleksovski, osumnjičen za ratne zločine u Lašvanskoj dolini. Njega je Haški sud osudio na dvije i po godine zatvora, a na slobodi je od 1999.

– 2001. Briselski sud proglasio krivim i zatražio doživotnu robiju za četiri osobe, među kojima dvije opatice, zbog zločina počinjenih u Ruandi. Savjet ministara Ruande priopćio je krajem 2000. da je u toj zemlji 1994. ubijeno više od milijun ljudi.

– 2008. umro je Šaban Bajramović, jedan od najvećih romskih pjevača iz bivše Jugoslavije . Proslavio se hitovima kao što su Đelem, đelemOpa, cupaGeljan dadeRovena,VakerBijele ruže i mnogim drugim. Izdao je i sarađivao je na oko 20 albuma i 50 singlova. Smatra se da je komponovao više od 650 pjesama i kompozicija. Njegova interpretacija pjesme Đelem, đelem, je 1964. godine prihvaćena kao himna Roma na Svjetskom romskom kongresu, a pjesmu je komponovao sam Bajramović na osnovu teksta kojeg je napisao Žarko Jovanović tokom Drugog svjetskog rata. Bio je prepoznatljiv po crnim sunčanicama koje je krajem devedestih počeo nositi. Od 2000. godine do smrti muzika Šabana Bajramovića je doživjela kvalitativni uzlet, posebice nakon što je ovaj muzičar uspostavio saradnju sa bh. muzičkim sastavom Mostar Sevdah Reunion.

– 2010. U predgrađu Zagreba ranjen odbjegli pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić. Na njega je pucao Miloš Simović, pripadnik istog klana. Oni su u odsustvu osuđeni na višedecenijske kazne zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića. Kalinića su hrvatske vlasti izručile Srbiji, a Simović je uhapšen u pokušaju da ilegalno pređe iz Hrvatske u Srbiju.

– 2014. Na Kosovu održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima je učestvovalo 30 političkih subjekata iz svih nacionalnih zajednica. U 38 opština glasalo se za 120 poslanika Skupštine Kosova. Pravo glasa na izborima imalo je 1.782.454 građana Kosova.

– 2015. Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana dobila je 40,7 odsto glasova na parlamentarnim izborima. S obzirom po prvi put od 2002. nije osvojila apsolutnu većinu stranka je formirala koalicionu vladu.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.