Preminuo otac Adisa i Kerima, dvojice dječaka po čijoj sudbini je Sidran napisao scenarij za film „Savršeni krug“

 Preminuo otac Adisa i Kerima, dvojice dječaka po čijoj sudbini je Sidran napisao scenarij za film „Savršeni krug“

Danas je  u Aleji veterana na Gradskom groblju Vlakovo obavljena dženaza Rasimu Mašali, veteranu Armije RBiH koji je preminuo 2. marta, u 66. godini života. Iza njega su ostali sinovi Adis i Kerim, supruga Samija, unuka Emina, braća Edhem  i Esad, sestre Sabaheta, Hidajeta i Fikreta te ostala rodbina i prijatelji. Po sudbini Rasimovih sinova Adisa i Kerima bošnjački i bosanskohercegovački književnik Abdulah Sidran napisao je scenarij za kultni igrani film Savršeni krug reditelja Ademira Kenovića, koji je, prema mnogima, naš najbolji film sa temom rata. Akademik Sidran danas je bio na Vlakovu i oprostio se od Rasima Mašale, ostavivši posmrtno slovo:

 

„Danas smo se, na Vlakovu, rastali od branioca Goražda Rasima Mašale (1957–2023).

Bijaše artiljerac, iz svoje goraške jedinice prešao u 18. višegradsku brigadu komandanta Ahmeta Sejdića. Umio upucati onu grdosiju od tenka. Njegovi su sinovi ona dva izbjeglička dječaka – Adis i Kerim – prema čijoj sam sudbini skrojio filmski scenarij Savršeni krug, što je sjajno režirao Ademir Kenović“, podsjeća Sidran te dodaje:

„A Rasim bijaše duša, sama najljepša duša od čovjeka. Ne znam da li sam, za svih ovih osam decenija života, sreo tako čista, plemenita insana. Ko je njemu ikakvo zlo nanio, da Bog da se pod njim Zemlja ovog trena otvorila! Neka je veliki rahmet Rasimovoj pregolemoj duši.“

 

IZVOR: Radio Sarajevo

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.