Predstavljena knjiga “Ruže u srcu” autorice Amre Imširagić

 Predstavljena knjiga “Ruže u srcu” autorice Amre Imširagić
Knjiga pjesama Ruže u srcu Amre Imširagić predstavljena je 17. 6. 2021. godine u 18.00 sati u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Doktorica pedagoških nauka Amra Imširagić je autorica i koautorica 11 knjiga, priručnika za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju, priručnika za nastavnike i udžbenike za studente. Proglašena je najboljim nastavnikom bivše Jugoslavije ispred Bosne i Hercegovine.
O knjizi su govorile mr. Jasna Hadžiselimović, mr. Elvisa Babović i Andrea Rulofs. Recenzent Bojan Boki Paunović kazao je da Amrina poezija uspješno i s lahkoćom otkriva svijet u njihovim bitnim i najskrivenijim datostima te da je riječ o poeziji inspiracije u kojoj ne nedostaje maštovitosti, misaonosti i slikovitosti, odnosno svega što se može nazvati lirska snaga poetskog izraza. Jasna Hadžiselimović ističe da je specifikum ove knjige što je, između ostalog, posvećena osobama koje ne čuju, a izgleda više čuju; ili ne govore, a često kažu više od “govorećih”. “Ne smiješ pokleknuti!” samo je jedan od stihova u kojem se lirska subjekta identificira sa prirodom, pri čemu se osjećanja nižu kao na ogrlici. Istovremeno su zastupljeni tuga, patnja i bol, ali i hrabrost i vjera u sebe da se kroz život mora ići. Tako u pjesmi Osmijeh moj zaštitni znak pjesnikinja potvrđuje svoje životno uvjerenje (credo): “Smij se mila, od srca samo. Takvi kao ti ne zaslužuju nikakvu dramu”.
Predstavljanje knjige obogatio je bogat program u okviru kojeg su stihove iz knjige čitali učenici: Dino Vranjković (O. Š. “Tušanj”), Lamija Hasić (O. Š. “Lipnica”), Melisa Skokić (Srednja medicinska škola) i Ajla Medić (Srednja medicinska škola), kojima se pridružio diplomirani defektolog surdoaudiolog Muhedin Muhić koji je pjesmu Može mi se interpretirao na znakovnom jeziku. Dio programa izveden je na gitari, za šta su zaslužni učenici Srednje muzičke škole “Čestimir Mirko Dušek”, Edmir Begović i Renato Rangl.
Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.