Predstavljena Infografika o 13 dobitnica „Zlatnog ljiljana“

 Predstavljena Infografika o 13 dobitnica „Zlatnog ljiljana“

U utorak, 9. maja 2023. godine, na Dan Zlatnih ljiljana i Dan pobjede nad fašizmom, JU „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ predstavila je projekte posvećene heroinama odbrane Bosne i Hercegovine. U prepunoj sali Multimedijalnog centra Kovači prezentirana je Infografika o heroinama Odbrambeno-oslobodilačkog rata na kojoj je prikazano 13 dobitnica najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“.

Direktor JU „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ Ahmed Kulanić podsjetio je da ova institucija kontinuirano provodi projekte koji čuvaju sjećanje i grade kulturu pamćenja na najveće sinove i kćeri naše domovine. Kako je pojasnio, cilj ovakvih projekata jeste da djeci i omladini približe časnu borbu Armije Republike BiH, njenih pripadnika koji su dali najveći doprinos u odbrani BiH.

„Fond Memorijala je nakon uspješno provedenog i predstavljenog projekta Infografike o devet heroja Odbrambeno-oslobodilačkog rata predstavio i Infografike o heroinama odbrane Republike Bosne i hercegovine. Kreiranjem novih, adekvatnih sadržaja koji su pristupačniji djeci, nastojimo da širimo i popularizujemo doprinos koji je Armija Republike Bosne i Hercegovine dala u Odbrani domovine od agresije u periodu od 1992. do 1995. godine“, kazao je direktor Kulanić.

Predstavljajući Infografiku, autorica i stručna saradnica za arhivistiku Indira Suljić Muratović istakla je da je riječ o jedinstvenom edukativnom materijalu koji sadrži informacije o trinaest izuzetnih žena.

„Informacije su lahko shvatljive i prilagođene mlađim naraštajima. Ovim projektom na jedan sistemski način i kontinuiranom brigom, Fond Memorijala nastavlja širiti ideju i ponos pri sjećanju na pripadnice Armije RBiH. Želimo da potaknemo učenike da istražuju, da čitaju dalje, da se zaintrigiraju za život ovih heroina i shvate po čemu su naše heroine posebne“, kazala je Suljić Muratović.

Profesorica Meldijana Arnaut Haseljić, predsjednica Udruženja pripadnica Armije RBiH i uposlenica Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, predstavila je i Zbornik radova s okruglog stola o temi Heroine odbrane BiH koji je prošle godine održan u Kalesiji.

„U zborniku radova izložene su teme koje govore o ulozi i položaju žena u toku Agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, o ženama koje su imale svoj angažman u svim sferama društvenog života, počevši od obrazovnog sistema, kulture, medicine, asocijacija i druženja koja su djelovala u toku agresije, a to je bilo veoma značajno za odbranu države. To su bile braniteljke, direktni učesnici odbrane BiH. Žene nisu samo branile Bosnu i Hercegovinu, bile su temelj njene odbrane”, kazala je Arnaut Haseljić.

Uz prezentaciju Infografike predstavljena je i Grafička novela koja govori o životnim pričama dobitnica „Zlatnog ljiljana“, autora Emira Isovića.

Predstavljanju projekata prisustvovale su pripadnice Armije RBiH, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, direktori i učenici osnovnih i srednjih škola s područja Kantona Sarajevo, kao i brojne druge zvanice i gosti.

Ministar Osmanović u obraćanju je istakao da heroine Odbrambeno-oslobodilačkog rata zauzimaju posebno mjesto u čudu bosanskog otpora, istakavši da su hrabro i odlučno pristupile Armiji RBiH, stale rame uz rame s borcima za našu državu te dale veliki doprinos u odbrani domovine.

Nakon predstavljanja projekata, svim osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo dodijeljene su Infografike 13 dobitnica najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“.

Aktivnosti Fonda Memorijala predstavljene su u okviru obilježavanja manifestacije „Dani Kantona Sarajevo“.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.