Predstavljen treći tom „Kataloga arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa“

 Predstavljen treći tom „Kataloga arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa“

U srijedu, 28. decembra 2022. godine u Bošnjačkom institutu – Fondacije Adila Zulfikarpašića predstavljen je treći tom Kataloga arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa u izdanju Historijskog arhiva Sarajevo. Katalog je stručno obradio Hamza Lavić, a riječ je o zbirci rukopisa Mehmeda Teufika Okića, jednog od najobrazovanijih islamskih učenjaka u Bosni i Hercegovini u vrijeme austrougarske vladavine.

Ovom prilikom govorili su autor Kataloga i arhivista u Gazi Husrev-begovoj biblioteci Hamza Lavić, v. d. direktora Historijskog arhiva Sarajevo Ismeta Džigal-Berkovac, recezent Ahmed Zildžić te Osman Lavić i prof. dr. Lejla Kodrić-Zaimović. Hamza Lavić kazao je kako je riječ o veoma dragocjenoj i značajnoj rukopisnoj zbirci koja se sastoji od ukupno 169 unikatnih rukopisnih kodeksa koji sadrže 276 djela različite jezičke i tematske strukture.

„Riječ je o rukopisnoj zbirci koja pripada ulemanskoj porodici Okić, hafizu Mehmedu Teufiku Okiću i jednom od najpoznatijih bosanskohercegovačih intelektualaca 20. stoljeća, posebno kada je riječ o islamskim naukama, Muhamedu Tajibu Okiću“, rekao je Lavić.

Napomenuo je kako najstariji rukopis koji je tretiran u ovom Katalogu potiče iz 15. stoljeća, a riječ je o djelu iz oblasti sufizma.

Ismeta Džigal-Berkovac, viša arhivistica i v. d. direktora JU „Historijski arhiv Sarajevo“, napomenula je kako ova ustanova čuva više od 1.000 rukopisa na arapskom, turskom, perzijskom i bosanskom jeziku.

„Na ovaj način smo zaštitili dokumente koji se nalaze u okviru Orijentalne zbirke Historijskog arihva Sarajevo, fizički smo ih zaštitili digitalizacijom“, istakla je Džigal-Berkovac.

Inače, prvi svezak Kataloga iz ove serije priredio je Mustafa Jahić i objavljen je 2010. godine, a u njemu je obrađen 301 rukopis. Drugi svezak Kataloga obradio je Haso Popara i objavljen je 2011. godine, sa 486 rukopisa. Izdavanje četvrtog, posljednjeg u seriji, toma Kataloga planirano je u narednoj godini kada se obilježava i 75 godina Arhiva.

Mehmed Teufik Okić bio je imam, muderris (profesor), član Ulema-medžlisa (Rijaset), zamjenik reisu-l-uleme 23 godine, dvije godine naibu-reis, odnosno vršilac dužnosti reisul-uleme (nakon ostavke Sulejmana ef. Šarca).

 

IZVOR: TVSA

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.