Predstavljanje knjige „Nastanak Republike srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991–1992)“

 Predstavljanje knjige „Nastanak Republike srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991–1992)“

Večeras će u Goraždu, s početkom u 18.00 sati, biti predstavljena knjiga Nastanak Republike srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991–1992). Autori knjige su dr. Muamer Džananović, dr. Jasmin Medić i dr. Hikmet Karčić.

Knjiga je objavljena prije mjesec dana u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu. Djelo je izazvalo veliki interes domaće i međunarodne javnosti, a autori su već dobili ponudu uglednog britanskog izdavača da istu objave na engleskom jeziku.

U knjizi se detaljno analizira dugotrajni proces transformacije i preimenovanja političkih, vojnih i civilnih struktura i stavljanje istih u funkciju realizacije zločinačkog plana. Knjiga ima višestruk značaj, a nastala je analizom stotina hiljada dokumenata i ima jasan cilj suprotstaviti se sve snažnijem historijskom revizionizmu.

Knjiga je imala veličanstveno predstavljanje u sarajevskoj Vijećnici 25. aprila 2023. godine, a predstavljanje knjige u Goraždu bit će središnji događaj u okviru obilježavanja manifestacije „Dani otpora“.

Pored autora, na predstavljanju knjige u Goraždu govorit će prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, te dr. Ermin Kuka i mr. Almir Grabovica, uposlenici Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.