Predsjednik BZK “Preporod” posjetio Krajinu

 Predsjednik BZK “Preporod” posjetio Krajinu

Predsjednik BZK “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić s generalnim sekretarom Nazifom Salčinom i direktorom Službe za organizacijske, finansijsko-računovodstvene, pravne i opće poslove Nerminom Hodžićem boravio je 25. i 26. 12. 2020. godine u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu. Tokom ove veoma sadržajne posjete, obogaćene poslovičnom krajiškom srdačnošću i gostoprimstvom, delegacija BZK “Preporod” posjetila je premijera Unsko-sanskog kantona mr. Mustafu Ružnića, načelnika općine Bužim Mersudina Nanića, Gradsko društvo BZK “Preporod” Bihać na čelu s prof. dr. Adnanom Ćehajićem i  Općinsko društvo BZK “Preporod” Bužim te prisustvovala Osnivačkoj skupštini Općinskog društva BZK “Preporod” Bosanska Krupa. Posjeta je realizirana uz izuzetan  angažman projekt-menadžera BZK “Preporod” za regiju Krajina i predsjednika Općinskog društva BZK “Preporod” Bužim Amira Sijamhodžića.

 

U nastavku donosimo više detalja o sadržaju posjete i realiziranim aktivnostima.

 

SUSRET S PREMIJEROM UNSKO-SANSKOG KANTONA

Delegaciju BZK “Preporod” na čelu s predsjednikom prof. dr. Sanjinom Kodrićem u petak, 25. 12. 2020. godine u Bihaću je primio premijer Unsko-sanskog kantona mr. Mustafa Ružnić.

Sastanku kod premijera prisustvovali su i Nisvet Jusić, zastupnik u Skupšitini Unsko-sanskog kantona, te Amir Sijamhodžić, projekt-menadžer BZK “Preporod” za regiju Krajina i predsjednik Općinskog društva BZK “Preporod” Bužim.

Predsjednik BZK “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić,  podsjećajući na značaj BZK “Preporod” kao najstarije i temeljne organizacije kulture u Bošnjaka, ukazao je na  činjenicu da „Preporod“ – a isto važi i za ostale temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine – i trideset godina nakon obnove svoga rada i djelovanja nema onaj društveni status koji mu po prirodi stvari pripada, kako po tradiciji i dužini postojanja, tako i po brojnim društveno korisnim projektima koje “Preporod” predano realizira od obnovljanja svoga rada, bilo da je riječ o živoj kulturnoj produkciji, čuvanju i njegovanju kulturne baštine ili naučnom bavljenju kulturom Bošnjaka. Pritom je posebno istakao neke kapitalne generacijske poduhvate i pregnuća poput prvog Pravopisa bosanskog jezika, Historije Bošnjaka i edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga.  Predsjednik Kodrić je, potom,  dodao: “Uprkos tome što ovo društvo i država već više od sedamdeset godina koriste našu imovinu, iznimno vrijedne objekte u Sarajevu i diljem Bosne i Hercegovine, pa i u samom Bihaću, mi još nismo zadobili adekvatnu podršku i vrednovanje od strane različtih nivoa vlasti i društva u cjelini. Ovdje nije riječ samo o materijalnoj podršci, jer ona dijelom postoji, bar kroz transfere neprofitnim organizacijama i javne pozive, već prije svega mislimo na statusno pozicioniranje kroz odgovarajuće odluke općinskih, gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti.” Kodrić je, s tim u vezi, istaknuo pozitivne pomake koji su napravljeni u toku ove godine: “Gradsko vijeće Sarajeva je, na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake, jednoglasno usvojilo Odluku kojom se BZK “Preporod”, HKD “Napredak”, SPKD “Prosvjeta“ i JPKH “La Benevolencija” proglašavaju društvima od posebnog značaja za grad Sarajevo. Također, vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog ministra kulture i sporta Kenan Alikadića, usvojila sličnu odluku, a koja sada čeka daljnju skupštinsku proceduru.”

Profesor Kodrić je, na kraju, zahvalio premijeru Ružniću na ljubaznom prijemu i odvojenom vremenu u danima goruće migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu, kao i na podršci koju je Vlada ovog kantona pružala ovdašnjim gradskim i općinskim društvima BZK “Preporod” te izrazio očekivanje da će Vlada Unsko-sanskog kantona u narednom periodu doprinijeti vraćanju zasluženog društvenog statusa BZK “Preporod” i drugim temeljnim organizacijama kulture naroda Bosne i Hercegovine.

Premijer Mustafa Ružnić je izrazio srdačnu dobrodošlicu i zahvalio gostima te naglasio kako osobito cijeni BZK “Preporod” i sve što ova organizacija kulture čini u njegovanju bošnjačkog identiteta, ali i obogaćivanju kulturnog života u našoj zemlji, uključujući i Unsko-sanski kanton. Premijer Ružnić je naglasio kako će u narednom periodu poduzeti sve što je u njegovoj moći da se status BZK “Preporod” u Unsko-sanskom kantonu popravi, između ostaloga, i kroz koordinaciju s gradskim i općinskim načelnicima te, svakako, kroz odgovarajuću inicijativu i prijedlog prema Skupštini ovog kantona. Premijer je, na kraju, zahvalio gostima na posjeti te izrazio očekivanje da će  gradska i općinska društva BZK “Preporod” na području Unsko-sanskog kantona kandidirati nadležnim ministarstvima svoje projekte i zadobiti adekvatnu podršku.

 

OSNIVAČKA SKUPŠTINA BZK “PREPOROD” – OPĆINSKO DRUŠTVO BOSANSKA KRUPA

Nakon što je osnovan 1990. godine, a početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu morao prekinuti svoje djelovanje nastavivši ga odmah poslije rata, BZK “Preporod” u Bosanskoj Krupi nakon gašenja i duže pauze Osnivačkom skupštinom obnovio je svoj rad koji se više, nadaju se, neće morati prekidati.

“BZK “Preporod” temeljna je i najstarija ustanova kulture u Bošnjaka i bošnjačka kulturna matica i ta tradicija traje od 1903. godine – već 117 godina“, naglasio je na početku obnoviteljske skupštine Općinskoga društva BZK “Preporod” predsjednik krovne organizacije u Bosni i Hercegovini prof. dr. Sanjin Kodrić, uveličavši svojim prisustvom ovaj skup, kako bi naglasio važnost obnove rada “Preporoda” u Bosanskoj Krupi. „Ova sredina kao i cijela Krajina nam je iznimno važna. Ovdje nas je dočekalo ono što smo i očekivali, a to je ozbiljan, odgovoran i posvećen odnos prema ideji ‘Preporoda’ i kulturi Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Imali smo uspješne razgovore u Vladi Unsko-sanskog kantona s premijerom Mustafom Ružnićem, s kojim smo razgovarali o pitanjima društvenog statusa i rada BZK “Preporod” u Krajini. Ti razgovori bili su ohrabrujući uz puno međusobno razumijevanje i podršku i u tom smislu nadamo se da će najavljena podrška biti od pomoći i u radu BZK “Preporod” u Bosanskoj Krupi”, istaknuo je Kodrić.

Bosanskokrupski “Preporod” je na Osnivačkoj skupštini Općinskog društva dobio novo rukovodstvo. Za predsjednika je izabran mr. Edvin Alijanović, koji je ujedno i predsjednik Upravnoga odbora, a za potpredsjednicu Sedija Fetić. Na čelu dvadesetpetočlane Skupštine bit će Jasmin Grošić, Nadzornog odbora Razija Bakija te Suda časti Enes Mesić. Novoizabrani predsjednik Općinskog društva BZK “Preporod” Bosanska Krupa Edvin Alijanović je naglasio kako će u svom djelovanju staviti poseban akcent na Bosansku Krajinu.

“U Krajini su se oduvijek sukobljavali interesi svjetskih sila, Istoka i Zapada. To je vjetrometina na kojoj su se ukrštala koplja i mačevi, ali je Krajišnik-Bošnjak sve to preživio i opstao na ovim prostorima. Osnovni zadatak ‘Preporoda’ je razvoj bošnjačke kulture u svjetskoj kulturnoj zajednici, od jezika i književnosti, do historije i svih drugih oblasti kulture. Organizirat ćemo promocije knjiga, radionice s djecom na kojima ćemo ih osnaživati u pogledu bošnjačke odrednice u svim segmentima društva”, kaže predsjednik Alijanović. Skupštinu društva čine intelektualci različitih profesija i dodaje kako je to intelektualna elita iz koje će svako iz svoga segmenta dati svoj najbolji doprinos. A doprinos “Preporodovom”  formiranju u Bosanskoj Krupi dali su i Asmir Crnkić, inicijator i član radnoga Predsjedništva te Amir Sijamhodžić, predsjednik BZK “Preporod” u Bužimu i koordinator “Preporoda” za Krajinu.

“Osjetila se potreba da Bosanska Krupa kao značajan grad u Unsko-sanskom kantonu treba imati i ‘Preporod’, pa se na tom fonu vode razgovori da se djelovanje ‘Preporoda’ pokrene i u Cazinu, Ključu i Sanskom Mostu. Pored Bihaća, ‘Preporod’ u poslijeratnim godinama uspješno djeluje u Velikoj Kladuši i Bužimu. To iskustvo koje sam stekao vodeći bužimski ‘Preporod’ prenio sam na Bosansku Krupu i stoga sam iznimno sretan“, kaže Sijamhodžić. Jedan od inicijatora osnivanja ovoga društva Asmir Crnkić je naglasio kako su se oko BZK “Preporod” kroz historiju okupljali vrsni intelektualci te, imajući u vidu njegovu misiju i tradiciju, ovo u Bosanskoj Krupi je zasigurno veliki iskorak jer je to njena reaktivacija. “Članovi Skupštine ‘Preporoda’ potvrđuju da je intelektualni kapital najvredniji kapital i resurs, a poznajući njihove reference i doprinos na kulturnom planu, siguran sam da će Bosanska Krupa s ovim puno dobiti”, zaključio je Crnkić.

 

POSJETA NAČELNIKU OPĆINE BUŽIM

U subotu, 26. 12. 2020. godine predsjednik BZK “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić sa saradnicima posjetio je načelnika Općine Bužim Mersudina Nanića. Prijemu su prisustvovali i članovi BZK “Preporod” Bužim na čelu s predsjednikom Amirom Sijamhodžićem, općinski vijećnici te saradnici općinskog načelnika.

Načelnik Mersudin Nanić je, uz srdačnu dobrodošlicu, zahvalio prof. Kodriću i njegovim saputnicima na ovoj posjeti te istaknuo izuzetan značaj i ulogu BZK “Preporod” Bužim u kreiranju kulturnog života ove krajiške općine. Nanić je, također, podsjetio da je općinska administracija i do sada podržavala rad ove iznimno važne organizacije kulture te obećao da će takva saradnja ubuduće biti i dodatno unaprijeđena.

Predsjednik BZK “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić zahvalio je načelniku Naniću i njegovim saradnicima na srdačnom prijemu, kao i dosadašnjoj podršci koju opoćinska administracija pruža ovdašnjem „Preporodu“ na čelu s iznimno vrijednim predsjednikom te naglasio da mu je posebno drago što boravi u Krajini i, napose, Bužimu. Kodrić je podsjetio na značaj, historijsku ulogu i status “Preporoda” kao temeljne kulturne ustanove Bošnjaka, naglasivši da i lokalne zajednice i društvo u cjelini trebaju prepoznati i adekvatno valorizirati značaj “Preporoda” i doprinijeti njegovom pozicioniranju u društvu, a to nije nešto čemu možemo posvjedočiti uvijek i svugdje.  A članovi, Direkcija i podružnice “Preporoda” kroza sve svoje programske sadržaje i aktivnosti moraju uvijek iznova pokazivati svoju konstruktivnost i davati doprinos izgradnji društva i države Bosne i Hercegovine. Jedan od vrijednih primjera takvog društvenokorisnog angažmana svakako su i bužimski „preporodovci“ koji su u svome dosadašnjem radu postigli rezultate na kojima bi im mogle pozavidjeti i mnogo veće i bogatije sredine u našoj zemlji.

Predsjednik BZK “Preporod” Bužim Amir Sijamhodžić kazao je da “Preporod” i Općina Bužim već godinama ostvaruju dobru saradnju, koja se ogleda u brojnim uspješno realiziranim projektima od najšireg značaja. Također je naglasio da je “Preporod” svih proteklih godina bio, a to će i ubuduće ostati, mjesto okupljanja svih kulturnih radnika, umjetnika i općenito zaljubljenika u kulturu, bez obzira na sve njihove razlike, kao i da će ostati objedinjujući faktor svih Bošnjaka bužimskog kraja. Sve to nas dodatno obavezuje da se ta saradnja i dalje stalno poboljšava i unaprijeđuje, završio je Sijamhodžić.

Naglašeno je i da će Općina Bužim pokrenuti inicijativu za donošenje odluke o proglašenju BZK “Preporod” društvom od posebnog značaja za ovu općinu.

 

POSJETA PORODIČNOM ATELJEU VRSNIH BUŽIMSKIH UMJETNIKA SEADA I HALIDE EMRIĆ

Krajiški pohodi predsjednika BZK “Preporod” prof. dr. Sanjina Kodrića te njegovih saradnika Nazifa Salčina i Nermina Hodžića okončani su prijateljskom posjetom vrsnim bužimskim umjetnicima Seadu i Halidi Emrić u njihovom porodičnom ateljeu. Sead Emrić je jedan utemeljitelja i iznimno važnih aktivista „Preporoda“ u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a njegov izuzetno bogat likovni opus inspiriran ponajprije Bosnom, njezinom milenijskom tradicijom i slojevitom kultrnom poviješću, odavno je poznat našoj kulturnoj javnosti. Iza Seada su desetine samostalnih i kolektivnih izložbi, ali i čitav niz izuzetno vrijednih nagrada. No, ništa od toga nije zasjenilo njegovu ljudsku toplinu i svesrdno zalaganje i brigu za našu kulturu u najširem smsilu. Halida Emrić je, također, vrsna umjetnica koja je svoje radove, ali i svoja znanja o vještinama i tehnikama umjetničke keramike prethodnih godina predstavila dilejm Bosne i Hercegovine, ali i u inozemstvu. Halidin opus je ponajvećma inspiriran bosanskim srednjevjekovljem i njegovom semiotikom i heraldikom, ali i prirodnim ljepotama zemlje Bosne, napose rijekom Unom.

 

Predsjednik Kodrić je, u inspirativnom ozračju porodičnog ateljea ovog rijetko vrijednog bračnog para, izrazio divljenje viđenim te spremnost da BZK “Preporod” u okviru svojih aktivnosti već tokom naredne godine upriliči izložbe njihovih radova, u Sarajevu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Kodrić je naglasio kako jedna od važnih zadaća “Preporoda” svakako jeste i afirmacija domaćeg likovno-umjetničkog izraza, kako kroz konkurse za djecu i mlade, tako i kroz izložbe etabliranih bosanskohercegovačkih autora. Tim prije, ako je riječ o autorima koji su svoj umjetnički izraz toliko posvetili zemlji Bosni i njezinoj slojevitoj kulturi.

Domaćini su zahvalili na ovoj iznenadnoj posjeti i izrazili spremnost da izložbenim  postavkama svojih djela budu dijelom ukupnoga “Preporodovog” kulturnog pregnuća.

U planu rada predsjednika i Direkcije BZK “Preporod” su i posjete drugim “Preporodovim” podružnicama širom Bosne i Hercegovine, a koje će se realizirati u skorije vrijeme.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.