Poznate predstave koje će učestvovati na Pozorišnim igrama BiH

 Poznate predstave koje će učestvovati na Pozorišnim igrama BiH

Selektorica 42. Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine glumica Hasija Borić-Stojić u petak 5. maja 2023. godine objavila je popis predstava koje su selektirane za ovaj najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, koji će biti održan od 1. do 8. jula. Na sceni Doma kulture Jajce, koji je organizator Igara, bit će izvedene predstave Ljetopis o kralju Tvrtku (Jasmin Imamović, režija Dino Mustafić, BKC Sarajevo), Ivanov (A. P. Čehov, režija Paolo Magelli, Narodno pozorište Sarajevo), Tri dana ili Uspon i pad gospodina B (Roman Sikora, režija Tanja Miletić Oručević, Bosansko narodno pozorište Zenica), Gospođica (Ivo Andrić, režija Đurđa Tešić, Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka), Perzeide (Emina Kovačević, režija Karmen Obrdalj, Narodno pozorište Mostar), Djelidba (Skender Kulenović, režija Miralem Zupčević, Narodno pozorište Tuzla), Sretni ljudi (Nina Mitrović, režija Ivan Leo Lemo, HNK Mostar).

– Moram reći da mi je pripala izuzetna čast da ove godine budem selektorica 42. Igara. Za mene je ovo bio veliki izazov, jer je sezona 2022/2023. bogata odličnim teatarskim ostvarenjima. Sva djela koja sam izabrala tiču se naše suvremenosti, bilo da je riječ o klasicima kakvi su Čehov i Andrić, u kojima su dramaturzi i redatelji pronašli kopču s našim vremenom, potvrđujući njihovu univerzalnost, ili mladim autorima poput Emine Kovačević – kazala je između ostalog selektorica Igara Hasija Borić Stojić.

Direktor Doma kulture Jajce i Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine Fikret Čančar ovom prilikom istakao je značaj Općine Jajce i njenih načelnika u održavanju kontinuiteta Igara. Podsjetio je da je pokojni načelnik Branko Čavar uz Hasiju Borić-Stojić obnovio Pozorišne igre Bosne i Hercegovine. U narednim godina Općina Jajce je nastavljala podržavati ovaj pozorišni festival. Čančar je najavio da će se i ove godine u okviru Igara održavati zanimljiv program i kad je riječ o predstavama i o pratećem programu.

– Mislim da ćemo u Jajcu imati priliku vidjeti kvalitetne, dobre predstave. Ono najbolje u Bosni i Hercegovini. U kraljevskom gradu želimo kraljevski festival – podvukao je.

Ove godine se inače odigravaju 42. Pozorišne igre, a sama manifestacija postoji već pedeset i dvije godine.

Načelnik Jajca Edin Hozan istaknuo je značaj Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine za Jajce i Bosnu i Hercegovinu. Istaknuo je da su u Jajcu ponosni što uspijevaju održati Pozorišne Igre, podsjetivši da Jajce ima svoje simbole.

– Jajce ima srednjovjekovnu tvrđavu, ima vodopad. Jajce ima jezera. Jajce ima Muzej AVNOJ-a. Jajce je kraljevski grad, posljednja prijestolnica Bosne… I sigurni smo da su i Pozorišne igre simbol našeg grada – poručio je, između ostalog, načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

 

IZVOR: FENA

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.