Ponovo postavljena bista Isaku Samokovliji na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović

 Ponovo postavljena bista Isaku Samokovliji na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović

Nova bista bh. književnika, ljekara i humaniste Isaka Samokovlije postavljena je danas u centralnom sarajevskom parku, na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović, odakle je prije pet godina otuđena. Vraćanje biste jednog od najvećih i najpoznatijih bh. pripovjedača, inicirali su i realizovali Grad Sarajevo i Jevrejska zajednica u BiH.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je prilikom otkrivanja biste kazao da se Isak Samokovlija vratio tamo gdje i pripada, uz velikane pisane riječi, koji su svojom spisateljskom i ljudskom širinom obilježili književni i kulturni život Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

„Ovakvi spomenici čine grad i oni podsjećaju da su u njemu živjeli, radili i stvarali izuzetni ljudi i umjetnici. Čuvati, njegovati i pamtiti našu prebogatu kulturnu baštinu naša je svakodnevna zadaća – zbog nas samih, a pogotovo zbog naših budućih naraštaja“, istakao je Skaka.

Grad Sarajevo je finansirao izradu biste koja je umjetničko djelo Stijepe Gavrića, akademskog kipara i profesora u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

U ime Jevrejske zajednice u BiH, predsjednik Jakob Finci i savjetnik za kulturu i religiju Eli Tauber zahvalili su Gradu Sarajevu i gradonačelniku Skaki što su prepoznali značaj ponovnog postavljanja biste u čast Isaka Samokovlije.

Istakli su da ovaj važan čin predstavlja dio misije očuvanja djela i lika dr. Isaka Samokovlije, sugrađanina i velikog bh. pripovjedača, koji nam je ostavio značajan zapis o životu bosanske sefardske zajednice.

Dodali su da današnji događaj upriličen povodom 66 godina od smrti ovog književnika, je i doprinos Grada Sarajeva književno-kulturnoj manifestaciji „Dani Isaka Samokovlije“, koja se već 16 godina održava u Goraždu, rodnom gradu ovog čudesnog tvorca pripovjedaka.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.