Poezija: Zdenka Mlinar

 Poezija: Zdenka Mlinar

LJUBAV JE…

 

Ljubav je…

kad strpljivo i hodajući na prstima

do podne čekaš da se probudim

jer se noć prije

nisam mogla odvojiti

od kompjutora.

 

Ljubav je…

kad prestaneš uzimati

zajedničke tablete

da bi ih bilo dovoljno za mene

jer si primijetio da mi je od njih bolje.

 

Ljubav je…

kad govoriš da sam ti lijepa i draga

kao prije četrdeset i pet godina

jer za tebe je ljepota

u nama, a ne na nama.

 

Ljubav je…

kada za ljubiti imam tebe.

 

_____________________________

 

UČENICA LJUBAVI

 

UČENICA sam škole ljubavi,

Čežnja srca me k njoj vodi.

Empatija mi bilo prožima,

Nit zvjezdana sa mnom hodi.

Iskru svjetla želim užgati,

Cvijetu uvelom nadu dati.

Amajliju sreće za nju uzbrati.

 

LJUBAVI svetoj hoću služiti,

Umijećem njenim se opijati.

Budna, tamne joj noći plužiti.

Abeceda života nek mi bude,

Vjera u sutra, vjera u ljude…

Imovina srca, za dane sušne.

_____________________________

 

Zdenka Mlinar (Bosna i Hercegovina, 1957) živi i stvara u Zagrebu i Velikoj Gorici, piše poeziju i prozu, uključujući recenzije i kratke tekstove (minijaturnu liriku, aforizme, haiku…). Objavila je deset samostalnih zbirki pjesama, a članica je više književnih društava i udruga. Piše hrvatskim standardom, na engleskom jeziku, a upušta se i u avanturu pisanja na hrvatskim dijalektima. Zastupljena je u Leksikonu suvremenih velikogoričkih pisaca (2006) i u Turopoljskom leksikonu (2021). Radovi su joj objavljeni u više od 200 domaćih i stranih časopisa, zbornika i antologija, a za svoj rad dobila je niz nagrada, priznanja, pohvala, zahvalnica, trofeja i medalja. Njezine su haiku pjesme zastupljene u dvojezičnoj antologiji hrvatske haiku poezije Nepokošeno nebo 2 (2008–2018) te u Novoj antologiji: Suvremeni hrvatski haiku (2023). Upisana je u svjetski registar Haiku fondacije i 5 godina zaredom je u TOP 100 haiku pjesnika Evrope. Njezina trojezična knjiga haiku poezije SVE 5 nalazi u hrvatskoj jezičnoj laboratoriji na Univerzitetu u Tokiju, u Hrvatskoj ambasadi u Tokiju te u Japanskoj ambasadi u Hrvatskoj. Književna je urednica i tajnica Udruge umjetnika „Spark“ Velika Gorica te idejna osnivačica i predsjednica zagrebačkog Književnog kluba „Ilija Kozić Ladin“, kao i istoimene Facebook grupe, s čijim članovima ovom velikom bosanskohercegovačkom pjesniku u čast organizira i pjesničke manifestacije. Njezin hobi je hobi slikanje i uz mnoge likovne kolonije i zajedničke izložbe 2018. imala i svoju samostalnu likovnu izložbu. Pjesme su joj prevedene na više stranih jezika.

 


 

Magazin za kulturu i društvo Biserje izdvojio je posebnu rubriku “Htio bih da pišem još manje. I još bolje…” za   predstavljanje Vaših neobjavljenih pjesama, a u cilju promoviranja savremenih pjesnika / pjesnikinja.

Rubrika “Htio bih da pišem još manje. I još bolje…” nadahnuta je stihovima barda bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti Mehmedalije Maka Dizdara i kao takva je potreban poetski prostor predviđen za Vašu poeziju.

Na e-mail adresu info@biserje.ba potrebno je poslati dvije pjesme, uz priloženu kratku biografiju (sa fotografijom).

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.