OTVORENA “PREPORODOVA” IZLOŽBA: Džeko Hodžić i “Slikana Antologija 40+”

 OTVORENA “PREPORODOVA” IZLOŽBA: Džeko Hodžić i “Slikana Antologija 40+”

“Slikana Antologija 40+” je projekt saradnje umjetnika Džeke Hodžića i više od pedeset bosanskohercegovačkih pjesnika. Započeta je 2001. godine i još traje, te pored estetskog ima i veliku dokumentarnu vrijednost. Na početku je bilo 40 radova, sad je u “Antologiji“ zastupljen 51 autor, a rad na njoj se nastavlja.

Hodžić pojašnjava da su pojedini autori, koji su imali duže pjesme, zasebno oslikani, tako da ima 62 rada. Ističe da je radeći na projektu vodio računa da zadrži svoj način rada, ali i da se približi ideji pjesnika.

– Na taj način sam izbjegao ilustrativnost i slikanoj ‘Antologiji’ priskrbio umjetnički izraz tako da pored estetskih ima i dokumentarno-vremensku vrijednost. Ovo je jedan veoma mrkotrpan posao, jer se „borite“ sa 54 karaktera, sa 54 teme, rukopisa i načina pisanja. Svoj način rada sam morao prilagoditi svim ovim osobinama i svima njima – naglašava Hodžić.

Poruka izložbe je „da se pamti“, nagalašava Hodžić, da se za 100 godina vidi kako su pisali pojedini pjesnici.

– Izložbu ću da poklonim “Preporodu”. Punim sedamdeset godina i planirao sam nekoliko izložbi, a onda su me pozvali iz “Preporoda”.  Pozitivno su me iznenadili time da žele postaviti ovu moju izložbu s obzirom na to da nikakvu saradnju s njima nisam imao u posljednjih pet godina, objašnjava.

Kako pojašnjava Hodžić, ova izložba je prvi put predstavljena na 43. Sarajevskim danima poezije u Umjetničkoj galeriji BiH uz prigodan program i nastup pjesnika koji su zastupljeni na radovima.

Izložbu je svojim obraćanjem otvorio predsjednik BZK “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić, a gostima su se obratili i književnici Almir Zalihić i Faruk Dizdarević.

Izložba će biti otvorena do 1. jula.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.