Otvorena izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“

 Otvorena izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“

Izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“, koju organizira Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u okviru manifestacije „Dani Kantona Sarajevo“, svečano je otvorena danas u Galeriji Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu.

Autori izložbe su predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u BiH prof. dr. Sanjin Kodrić te uposlenici Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu dr. Erma Ramić-Kunić i dr. Alen Kalajdžija.

Kodrić je istakao da je izložba veoma važna jer pokazuje historiju bosanskog jezika kroz pismo te da je malo jezika i tradicija koje se mogu pohvaliti tolikim bogatstvom pisama.

– To su bosančica, glagoljica, a prije nje arebica i savremena ćirilica i latinica. To je jedan novi pogled na historiju bosanskog jezika i izložba predstavlja najznačajnije dokumente koji su pisani na nekim od ovih pisama – kazao je Kodrić.

Naglasio je da izložba pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća.

– Višestrukost bosanskih pisama govori i o složenosti bosanskog identiteta i BiH. To nas upozorava da svoj identitet nikada ne smijemo svesti na jednu komponentu, već uobziriti svu višestrukost – poručio je.

Tvrdi da građani jako malo znaju o sebi i svojoj povijesti te da neki misle da je bosanski jezik izmišljen devedesetih godina prošlog stoljeća.

– Izložba govori suprotno, o povijesnom kontinuitetu bosanskog jezika i činjeničnosti, koju je nabolje dokazati ovakvim dokumentima – dodao je.

Naglasio je da će izložba biti otvorena sedam dana te da će u narednim danima ista izložba biti otvorena i u Vitezu, Jajcu, Bihaću i ostalim gradovima, ali i u svim slavističkim centrima širom Evrope.

Prethodno, dodao je, izložba je gostovala u Slovenskoj akademiji nauka i umjetnosti u Ljubljani te se trenutno prevodi na više jezika.

Dr. Alen Kalajdžija naglasio je da su izložbe sličnog tipa uvijek aktuelne, jer nove generacije trebaju učiti o temeljnim pitanjima vlastitog jezičkog identiteta. Mlađe generacije, smatra on, trebaju posjetiti izložbu i posebno obratiti pažnju na sve informacije koje su date o spomenicima bosanskog jezika.

 

IZVOR: Federalna.ba

Glavni sponzor i pokrovitelj održavanja manifestacije je kompanija BH Telecom.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.