Otvaranjem izložbe i produciranjem videa Fond Memorijala KS obilježio 30 godina od pogibije Safeta Hadžića

 Otvaranjem izložbe i produciranjem videa Fond Memorijala KS obilježio 30 godina od pogibije Safeta Hadžića

Povodom 30 godina od pogibije Safeta Hadžića, istinskog borca i heroja oslobodilačkog rata, Fond Memorijala Kantona Sarajevo organizator je izložbe fotografija Drugi o Safetu Hadžiću, koja je postavljena od 18. do 24. aprila, a producirao je i video kojim odaje počast njegovom liku, djelu i životu – najvrijednijem daru koji je dao svojoj Domovini.

Link za video je:  https://fb.watch/csRfA1sTo7/

„Fond Memorijala KS kroz različite aktivnosti i manifestacije obilježava godišnjice pogibija istaknutih heroja oslobodilačkog rata kako bi se sjetili njihove borbe i žrtve te kako bi pokazali da nismo i da ne smijemo zaboraviti naše najbolje sinove i kćeri. Tako smo povodom 30. godišnjice od pogibije rahmetli Safeta Hadžića otvorili izložbu fotografija Drugi o Safetu Hadžiću. Fotografije iz života heroja Safeta Hadžića prate izjave i sjećanja njegove porodice, prijatelja i saboraca, a mogu se pogledati od 18. do 24. aprila u Spomeničkom kompleksu Tunel D-B.“ – istakao je Ahmed Kulanić, direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo.

Safet (Nezira) Hadžić rođen je 28. augusta 1952. godine u Strgačini kod Rudog. Bio je među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine. Bio je ključni čovjek za postavljanje „sendvič-barikada koje su bile odgovor na prve četničke barikade u Sarajevu 2. marta 1992. Poginuo je 18. aprila 1992. u akciji izuzimanja naoružanja u Vogošći. U akciji su tog dana poginuli i Safetovi saborci, Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić.

Safetu Hadžiću posthumno je dodijeljen čin brigadnog generala, odlikovan je ratnim priznanjem Zlatni ljiljan 1992, a Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine. Iza njega ostala je supruga Džemila sa djecom Nezirom, Almirom i Amilom. Ukopan je na šehidskom mezarju Kovači.

Na mjestu u neposrednoj blizini pogibije na ulazu u „Pretis podignut je spomenik Safetu Hadžiću i njegovim saborcima. U čast Safetu Hadžiću, podignut je i spomenik ispred sarajevske Općine Novi Grad.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.