Održana sarajevska premijera dokumentarnog filma „Na krovu svijeta Alagić“

 Održana sarajevska premijera dokumentarnog filma „Na krovu svijeta Alagić“

U Multimedijalnoj sali Javne ustanove Fond Memorijala Kantona Sarajevo održana je sarajevska premijera dokumentarnog filma Na krovu svijeta Alagić. Film kroz podsjećanje na nevjerovatne akcije oslobađanja od 1993. do 1995. godine predstavlja ličnost generala Mehmeda Alagića, komandanta Trećeg, a kasnije i Sedmog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Premijera filma Na krovu svijeta Alagić upriličena je povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ali i 20-godišnjice smrti generala Alagića.

U obraćanju prisutnima, direktor JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić ukazao je na značaj njegovanja kulture sjećanja i kulture pamćenja.

„Kada govorimo o projekciji i izradi dokumentarnih filmova, oni ostaju trajno svjedočanstvo o onome što se dešavalo u periodu agresije na BiH i trajni svjedok, zapis u vremenu o našem razumijevanju konteksta, o našem razumijevanju i evaluiranju historijskih činjenica i u velikoj mjeri o nečemu u čemu neki od nas nisu imali prilike da aktivno sudjeluju kako zbog godina ili iz nekih drugih razloga. Ali, danas, s ove vremenske distance, nastojimo i razmišljamo kako posmatrati kako zamišljati to što se dešavalo, to čudo bosanskog otpora ovdje u BiH“, izjavio je  Kulanić.

Kako je kazao, „svi pripadnici Armije i MUP-a Republike BiH su heroji“, ali oni koji su pravili planove i koji su u surovim uvjetima pravili pomake, bodrili i motivirali vojnike da krenu u oslobađanje zaslužuju najveće poštovanje.

„Nekada je teško gledati i prisjećati se toga, ali zbog budućih generacija, zbog naše slobode, nezavisnosti, mislim da moramo više pažnje pridavati ovakvim manifestacijama, događajima, produkciji i filmovima“, istakao je Kulanić.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.