Održan sastanak o organizaciji izvedbe prve bh. kraljevske opere “Tvrtko, kralj bosanski”

 Održan sastanak o organizaciji izvedbe prve bh. kraljevske opere “Tvrtko, kralj bosanski”

Sastanak o organizaciji izvedbe prve bosanskohercegovačke kraljevske opere Tvrtko, kralj bosanski održan je danas u Domu Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u Sarajevu.

Domaćini sastanka bili su predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda. Sastanku su prisustvovali zvaničnici sa svih nivoa vlasti, autori opere te partneri iz bosanskohercegovačkog društvenog života, među kojima su bili premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, gradonačelnica Sarajeva prof. dr. Benjamina Karić, autor opernog predloška romana Ljetopis o kralju Tvrtku Jasmin Imamović, kompozitor opere Ammar Jažić, Ivica Šarić kao umjetnički supervizor projekta, direktor Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu Leo Šarić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine prof. dr. Hatidža Jahić kao visokog pokrovitelja projekta, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo dr. Haris Fazlagić te izvršni direktor BH Telecoma Erdal Islamagić.

 

Prva domaća kraljevska opera

Inicijator projekta i nosilac izrade opernog libreta i kompozicije je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, dok je nosilac izvedbe opere Narodno pozorište u Sarajevu, u kojem će se prvi put u njegovoj stoljetnoj historiji izvesti domaća kraljevska opera. Kao rezultat predanog rada i angažmana, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo producirala je operu u autorskom dijelu, koji su po romanu Jasmina Imamovića izradili pjesnik i prevodilac Muamer Kodrić kao autor opernog libreta i kompozitor Ammar Jažić kao kompozitor opere. Sastanak je bio važna prilika da se dogovore ključni koraci u daljnjem razvoju ovog ambicioznog projekta, koji su učesnici današnjeg sastanka simbolično nazvali “projektom okupljanja”.

Tokom današnjeg susreta prisutni su naglasili značaj ovog kulturnog poduhvata, sagledavajući ga kao trajno naslijeđe i državotvornu ostavštinu. Također, prisutni su se saglasili da organizacija prve bosanskohercegovačke kraljevske opere predstavlja doprinos kulturnom identitetu naše zemlje te su naglasili uvjerenje da će ova opera postati simbol kulturnih vrijednosti ne samo Kantona Sarajevo, već i države Bosne i Hercegovine. Svi učesnici sastanka iskazali su punu podršku angažmanu u daljnjem razvoju i realizaciji ovog jedinstvenog projekta, kao i odlučnost da se projekt prve bosanskohercegovačke kraljevske opere realizira na najbolji i društveno najkorisniji način.

IZVOR: MKSKS

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.