Obilježavanje Evropskog dana jezikâ

 Obilježavanje Evropskog dana jezikâ

Danas, 26. septembra 2021. godine, obilježava se Evropski dan jezikâ, koji predstavlja promociju višejezičnosti i jezičke raznolikosti u Evropi. Obilježavanje ovog dana ustanovilo je Vijeće Evrope. Ono je 2001. godine proglasilo Godinom jezikâ i preporučilo da se 26. septembra svake godine u zemljama Evrope prigodno obilježi taj dan.

Evropski dan jezikâ slavimo da ukažemo javnosti na važnost učenja jezikâ za razvoj višejezičnoti i razumijevanja među ljudima koji pripadaju različitim kulturama, da promoviramo i sačuvamo bogatu jezičku i kulturnu raznolikost Evrope i da podstičemo cjeloživotno učenje u školi i izvan nje.

Evropski dan jezikâ mogu slaviti učenici, studenti, nastavnici, univerziteti, škole, kulturne institucije, jezički instituti, vladine i nevladine organizacije, mediji i svi koji žele promovirati višejezičnost i jezičku raznolikost u Evropi.

Obilježavajući Evropski dan jezikâ i poštivajući jezičke raznolikosti u Evropi, važno je naglasiti da je iz političkih i ideoloških stavova bosanski jezik u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine (ali i šire) i dan-danas suspektan, uprkos višestoljetnom postojanju i jasnom naučnom utemeljenju.

 

 

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.