NEVESINJE: Obnavlja se rodna kuća Safvet-bega Bašagića

 NEVESINJE: Obnavlja se rodna kuća Safvet-bega Bašagića

Autentična stara bosanska kuća, kaldrma u avliji i stara česma ono je što vas dočeka kada dođete posjetiti rodnu kuću Safvet-bega Bašagića u Nevesinju. Kuća je donedavno bila u privatnom vlasništvu, a zahvaljujući inicijativi BZK “Preporod” je otkupljena i biće rekonstruisana u muzejski prostor.

“Sa željom da u tom prostoru napravimo jedan muzejsko galerijski prostor koji bi prije svega služio lokalnoj zajednici a kroz koji bi se sa druge strane prezentiralo i zaštitilo ono što je književni i društveni rad Safvet-bega Bašagića. On je prvi bošnjački doktor nauka, doktorirao je 1910. godine na univerzitetu u Beču. Bio je član i predsjednik Bosanskoga sabora, prvog parlamenta u povijesti BiH i, što je najvažnije, bio je jedan od inicijatora i utemeljitelja BZK ‘Preporod'”, rekao je za BHRT prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK “Preporod”.

Safvet-beg Bašagić jedna je najupečatljivijih ličnosti moderne bošnjačke književnosti. Osnivač je mnogih listova, časopisa i nacionalnih društava. Bašagićeva kolekcija islamskih rukopisa i starih knjiga, koja je u posjedu Bratislavske univerzitetske biblioteke, je dio UNESCO programa Memory of the World Programme.

“Već su počele dolaziti neke đačke ekskurzije i mnogi turisti izraze želju da posjete rodnu kuću Safvet-bega Bašagića. Uz male preinake i sredstva koja će biti uložena, ona će biti u svom novom ruhu i služiće kao jedna od značajnih kuća ili mjesta za Nevesinje”, rekao je za BHRT Mehmed ef. Čopelj, glavni imam Medžlisa IZ Nevesinje

Interes za ovom kućom, koja izgledom podsjeća na bosanske kuće građene u orijentalnom stilu, koje su bile svojstvene begovskim porodicama, odnosno porodicama boljeg imovinskog stanja, raste iz godine u godinu i zasigurno će obogatiti turističku ponudu Nevesinja. Projekat otkupa i rekonstrukcije podržalo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.