Najava X likovne kolonije „Stara Bosna“

 Najava X likovne kolonije „Stara Bosna“

Galerija „Preporod“ Zenica organizira X likovnu koloniju pod nazivom Stara Bosna, koja je ove godine i jubilarna i  internacionalna i posvećena obilježavanju Dana Zeničko-dobojskog kantona i koja se, kao i svake godine, organizira u povodu obilježavanja Povelje Kulina bana. Cilj organiziranja likovne kolonije je da umjetnici na svoj način prikažu hiljadugodišnju povijest Bosne i Hercegovine, a najbitnije što se svake godine uključe i mlade osobe (učenici) koje će zajedno s umjetnicima slikati i učiti o slikarstvu te prikazati na svoj način Domovinu.

Ove godine učestvuje 17 umjetnika: Mirsad Šišić, Mirsad Čaplja, Hazim Talić, Aida Pašalić Hodžić, Amna Sofić, Nejira Serdarević, Ena Heco, Velid Trkić, Šahdan Đenan, Mahdi Zaimović, Nedžma Sefer, Dženita Hodžić, Amina Avdić, Dženana Šošo, Beisa Biberović, Izet Spahović i Elena Novitskaya Arsenijević.

Slikari će različitim tehnikama prikazati svoju inspiraciju i viđenja povijesti Bosne i Hercegovine te prelijepe motive Vranduka. Tehnike kojima će umjetnici raditi su akril na platnu, akvarel i slikanje na staklu.

Po završetku likovne kolonije slike ostaju u fundusu Galerije „Preporod“ Zenica i u toku godine bit će prikazane u gradovima iz kojih su umjetnici učesnici likovne kolonije.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.