Najava izložbe radova prof. dr. Lejle Slezović Nikšić

 Najava izložbe radova prof. dr. Lejle Slezović Nikšić

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ organizira samostalnu izložbu na kojoj će svoje radove izložiti prof. dr. Lejla Slezović Nikšić. Otvorenje izložbe bit će upriličeno u sarajevskoj Galeriji „Preporod“ (ul.  Maršala Tita 54) u četvrtak, 27. aprila, s početkom u 18.00 sati.

Lejla Slezović Nikšić rođena je 1989. godine u Novom Pazaru, gdje je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Uporedo je studirala Engleski jezik i književnost i Likovnu umjetnost (smjer slikarstvo) na Univerzitetu u Novom Pazaru te je oba studijska programa okončala u roku s plaketom Studenta generacije 2008/2009. godine. Master akademske studije drugog stepena iz oblasti filoloških nauka na studijskom programu Engleski jezik i književnost završila je 2013. godine na Filološko-umjetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Master akademske studije drugog stepena iz oblasti likovnih umjetnosti na studijskom programu Likovna umjetnost (smjer slikarstvo) završila je 2016. godine. Tema master rada glasila je Postmoderni oblici obnove figurativne umetnosti i realizma u savremenom slikarstvu. Doktorske akademske studije upisala je 2016. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu te je 2019. godine prijavila temu doktorske disertacije pod nazivom Trauma rasizma i kulturološki konteksti u savremenoj američkoj književnosti i vizuelnim umetnostima na odabranim primerima autorki Toni Morison, Beti Sar, Kare Voker i Lorne Simpson. Uspješno je odbranila doktorski rad i stekla titulu doktora
filoloških nauka. Radi kao docent na Univerzitetu u Novom Pazaru, departman umjetnosti na predmetu Likovna forma. Članica je Sandžačkog udruženja likovnih umetnika (SULU) i Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Dosad je imala 4 samosttalne izložbe te je svoje radove izlagala na 28 grupnih izložbi.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.