Najava izložbe „Adil Bešić – heroj Oslobodilačkog rata“ i izlaganja dobitnica Zlatnog ljiljana

 Najava izložbe „Adil Bešić – heroj Oslobodilačkog rata“ i izlaganja dobitnica Zlatnog ljiljana

JU „Fond Memorijala Kantona Sarajevo” vas poziva da 27. novembra u Gradskoj galeriji Bihać s početkom u 15.00 sati prisustvujete otvaranju izložbe „Adil Bešić – heroj Oslobodilačkog rata“ i izlaganju dobitnica Zlatnog ljiljana s temom Heroine o herojstvu.

Izložba i izlaganje dio su programa obilježavanja 30. godišnjice pogibije heroja Oslobodilačkog rata 1992–1995. Adila Bešića u organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja USK. Autorica izložbe je Belma Ćuzović.

Izložba se sastoji od 16 panela s fotografijama, prikazima dokumenata i tekstova o Adilu Bešiću, heroju koji je izgubio život braneći svoju domovinu 28. novembra 1992. godine kao komandant Druge bihaćke / 502. slavne brdske brigade u rejonu Grabež.

Izložba posebno kroz posebno naglašene cjeline pruža hronološki uvid u najvažnije događaje iz života i ratnog puta Adila Bešića, pričajući priču o herojstvu i patriotizmu slavnog komandanta, počevši od porodičnih korijena, njegovog rođenja pa do slavnih podviga ostvarenih u odbrani Bosne i Hercegovine. Autorica nastoji da kroz prikaz heroja Adila Bešića, kao čovjeka i patriotu, ispriča priču o herojstvu kao univerzalnoj vrijednosti i herojstvu krajiškog naroda da se brani i odbrani.

Autorica kroz fotografiju i tekst tematizira oslobađanje Bugara, što je u to vrijeme bio jedini vanjski dio granice Bosne i Hercegovine koji je kontrolirala Armija Republike BiH, kao i briljantnu akciju oslobađanja Lohovskih Brda, kao i pogibiju ovog heroja na Grabežu prije 30 godina. U sklopu programa bit će upriličeno izlaganje dobitnica Zlatnog ljiljana, Fadile Porčić i Dževade Trešnjo. Tema izlaganja je Heroine o herojstvu.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.