Najava izložbe „Adela Behr“ u organizaciji Galerije „Preporod“ Zenica

 Najava izložbe „Adela Behr“ u organizaciji Galerije „Preporod“ Zenica

Galerija „Preporod“ Zenica priprema postavku izložbe o prvoj bosanskohercegovačkoj školovanoj umjetnici Adeli Behr. Izložba se realizira u saradnji sa Međunarodnom galerijom portreta u Tuzli.

Adela Behr rođena je u Tuzli 24. maja 1888.godine. Nakon završene osnovne škole, porodica se seli u Sarajevo, gdje Adela završava Višu djevojačku školu, upisuje Učiteljsku školu, ali ljubav prema slikarstvu je odvodi u privatnu slikarsku školu kod profesora Šefera u Beču. Nakon uspješno položenog prijemnog ispita na Umjetničkoj školi za žene i djevojke, 1910. godine vraća se u Bosnu i Hercegovinu kako bi od Vlade tražila materijalnu podršku za svoje školovanje, međutim nije mogla ostvariti dobiti stipendiju zbog tad ustaljenog stava da žena ne treba da se dalje školuje. Kako nije uspjela ostvariti stipendiju, vraća se u Beč i nastavlja slikati. Svojim požrtvovanim radom privlači pažnju profesora, a nakon pokazanih zavidnih rezultata, profesorski kolegij uplaćuje joj besplatno školovanje. Svoje školovanje u Beču Adela uspješno završava 1914. godine, potom se vraća u Sarajevo sa željom da otvori slikarsku školu. Međutim, odziv biva neznatan (i) zbog početka Prvog svjetskog rata. Period između dva svjetska rata Adela provodi u Zenici, Jajcu, Kladuši, Drvaru, Bakru, Herceg Novom i Sarajevu. U obilaženju gradova koristi priliku da istražuje svoj potencijal, pa vrijeme njenog boravka u Drvaru predstavlja značajan period njenog stvaralaštva i naziva se „drvarski period“. Za njen rad značajno je naglasiti i bavljenje grafikom, čime je postala prva grafičarka u Bosni i Hercegovini.

Prvu samostalnu izložbu imala je 1919. godine u Sarajevu, uslijedila je izložba u Zagrebu 1939. godine, a također se predstavila i učešćem u kolektivnim izložbama u Sarajevu, Novom Sadu i Zagrebu. Adela Behr se u svom umjetničkom stvaranju susretala i sukobljavala sa zastarjelim shvatanjima sredine o pozivu umjetnika, pogotovo žene-slikarke. Tome u prilog ide i činjenica da nikada nije dobila pristupnicu u Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Preminula je 2. marta 1966. godine.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 12. maja 2022. godine u Galerijskom prostoru Sinagoge u Zenici u 19.00 sati i bit će otvorena za posjete do ponedjeljka, 16. maja.

 

plakat adela behr 70x50 Zenica 1
Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.