Najava četiri radionice u organizaciji Galerije „Preporod“ Zenica

 Najava četiri radionice u organizaciji Galerije „Preporod“ Zenica

Galerija „Preporod“ Zenica, u okviru projekta „Hobi kao posao“, započinje realizaciju radionica za učenice završnog razreda srednjih škola. Projekat se sastoji od četiri radionice: Radionica grnčarstva, Radionica oslikavanja svile, Radionica decoupagea i Radionica filcanja sapuna. Cilj realizacije projekta i radionica je pružiti osnove rada određenim tehnikama, koje u budućnosti učenice mogu nadograditi dodatnim istraživanjima, ali i hobi pretvoriti u posao, kao osnovu finansijskih izvora i socio-ekonomskog osnaživanja žena. Cilj je da se promoviraju i stari zanati, kultura i tehnike iz primjenjene umjetnosti. Naši mladi i naše žene su jako raširena populacija u društvu. Važno je pokazati da je i ova kategorija, uz odgovarajući pristup, u stanju napraviti umjetničko djelo i biti direktan učesnik u kulturnim dešavanjima i pokretanju vlastitog posla.

Projekat „Hobi kao posao“ realizirat će se sa 15 učenica završnog razreda JU „Mješovita srednja škola“ Zenica, koje će kroz radionice iz primjenjene umjetnosti, koje spadaju u domen hobija, ali i starih zanata, izučiti način izrade i oslikavanja predmeta.

Po završetku projekta i realizaciji sve četiri radionice bit će uprličena izložba radova nastalih na ovim radionicama.

Prva aktivnost u okviru projekta je realizacija Radionice grnčarstva sa grnčarom Vahidom Ohranom. Radionica će se realizirati u selu Lješevo kod Visokog, gdje će učenice kroz edukaciju naučiti o pripremanju gline za grnčariju, načinu oblikovanja predmeta različitih predmeta od gline te će praktično iskusiti oblikovanje glinenog posuđa na grnčarskom točku. Po završetku Radionice grnčarstva učenice će dobiti glinene posude, koje će u narednom periodu oslikati i ukrasiti.

Otvaranje Radionice održat će se u subotu 11. novembra u 11.00 sati u Lješevu kod Visokog.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.