Nagrada „Šefik Bešlagić“ dodijeljena Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine

 Nagrada „Šefik Bešlagić“ dodijeljena Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine

Dana 28. decembra 2021. godine u Olimpijskom muzeju u Sarajevu dodijeljena je Nagrada „Šefik Bešlagić“ koja je ove godine pripala Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Ovu nagradu za izvanredan doprinos u izučavanju i valorizaciji stećaka dodjeljuje Fondacija „Stećak“ u Bosni i Hercegovini koja baštini sjećanje na Šefika Bešlagića, istaknutog bosanskohercegovačkog naučnog radnika, istraživača stećaka i drugih kamenih spomenika.

 

 

Nagradu je preuzeo Mirzah Fočo, izvršni dužnosnik Sekretarijata Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine koji se zahvalio u ime svih bivših i sadašnjih članova te uposlenika.

„Ovu nagradu koji nosti ime istaknutog bh. stručnjaka posvećujemo našem bivšem članu, akademiku profesoru Dubravku Lovrenoviću koji je najzaslužniji za upis stećaka u Listu svjetske baštine. Dodjela Nagrade „Šefik Bešlagić“ predstavlja priznanje i potvrdu dobrog rada Komisije u proteklih 20 godina. Ona predstavlja i dodatni motiv da u svojoj misiji budemo još bolji i da zajedno sa ostalim institucijama za zaštitu naslijeđa, prostornim planerima, urbanistima i drugima, sačuvamo fragmente naše historije i damo ih na upravljanje narednim generacijama“, kazao je Fočo.

Osnivač Fondacije Senad Šabović ističe da bi Nagrada „Šefik Belagić“ već naredne godine trebala postati i regionalna.

„Moja želja je da ova Nagrada bude jednako dodjeljivana ustanovama i pojedincima ne samo iz Bosne i Hercegovine, već i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Ove zemlje imaju stećke kao zajedničko kulturno naslijeđe koji su i civilizacijsko dobro i zato se i moramo ponašati u skladu sa tim“, kazao je Šabović.

Šabović je ovom prilikom obznanio da je pokrenuta peticijua da jedna osnovna škola u Sarajevu dobije ime Šefika Bešlagića. Inicijativu je podržala i Mirna Imamović, unuka Šefika Bešlagića, koja trenutno živi u inostranstvu.

„S punim poverenjem smo promociju lika i djela mog djeda, ali još bitnije svega onoga ne čemu je radio, povjerili Senadu Šaboviću i Fondaciji. Smatramo da je to bitno za sve nas i ovu državu. Odlično je što se ovo dešava u Olimpijskom muzeju jer je svijet prvi put imao priliku da više sazna o stećcima upravo na izložbi 1984. godine“, kazala je Imamović.

Fondacija „Stećak“ u Bosni i Hercegovini dodijelila je i zahvalnice za 2021. godinu, a dobitnici su JU „Gradski muzeji“ Sarajevo, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Muzej Hercegovine Mostar, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarakjvo i JP „BH Pošta“ Sarajevo.

Nakon dodjele nagrada i zahvalnica otvorena je izložba rukopisa i fotografija Šefika Bešlagića pod nazivom Bosanska mramorja.

 

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.