Nagrada „Mali princ“ Biseri Alikadić

 Nagrada „Mali princ“ Biseri Alikadić

Bisera Alikadić, istaknuta bošnjačka i bosanskohercegovačka književnica za djecu i odrasle, dobitnica je ovogodišnje nagrade „Mali princ“ za stvaralački doprinos razvoju dječije književnosti u Bosni i Hercegovini. Ovo ugledno priznanje svake godine dodjeljuje Udruženje prijatelja knjige „Mali princ“ Tuzla.

Bisera Alikadić se u književnosti javila sedamdesetih godina 20. stoljeća, objavila je do sada dvadesetak veoma zapaženih, nagrađivanih i prevođenih knjiga, a u književnosti za djecu najpoznatija je po zbirci priča Kraljica iz dvorišta, koja je uvrštena u školsku lektiru, te knjigama Tačkasti padobran, Pjesmice ljestvice, Mali princ mi u snu reče: Tvoja priča nek‘ poteče i knjigom pjesama Voz do neba, također uvrštenoj u školski lektirni program.

„Svojim književnim ostvarenjima, šarmantnim pjesmama i zbirkama priča, ova autorica je u dječju književnost unijela živost, originalan tretman djeteta i djetinjstva, vedrinu i specifičan humor, nophodan da se i teške životne teme u dječjoj duši bezbolnije poslože“, rečeno je između ostalog u obrazloženju žirija, kojim je predsjedavao književnik Šimo Ešić.

Nagrada će dobitnici biti uručena na završnoj večeri Međunarodnog dječijeg festivala „Vezeni most“, koji se ove godine održava od 10. do 14. oktobra u Tuzli. Osim toga, u programu Festivala, koji ove godine obilježava 20 godina postojanja, bit će priređen i poseban književni omaž posvećen dobitnici ove ugledne nagrade, saopšteno je iz Udruženja prijatelja knjige „Mali princ“ Tuzla.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.