Na Trgu „Alija Izetbegović“ u Ilijašu pred oko 1.000 građana održan koncert „Večer najljepših ilahija i kasida“

 Na Trgu „Alija Izetbegović“ u Ilijašu pred oko 1.000 građana održan koncert „Večer najljepših ilahija i kasida“

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ – Općinsko društvo Ilijaš već 17. godinu organizira koncert duhovne muzike pod nazivom Večer najljepših ilahija u Ilijašu, a ove godine u suorganizaciji sa Javnom ustanovom „Kulturno-sportski centar“ Ilijaš i Radio Ilijaš. U petak, 16. septembra s početkom u 19.30 sati na Trgu Alije Izetbegovića okupio se veliki broj građana kako bi uživali u njima omiljenim izvedbama učača ilahija, kasida i recitala. Ašere je na početku programa proučio Madžid Aganhodžić. Osim tradicije nastupa u svom gradu, članovi Hora „Preporod“ učestvovali su i na koncertima „Pod zastavom Muhammeda“, „Selam, ya Resulallah“, „Moj ummete“, „Bajram dođe, mirišu avlije“, kao i u brojnim programima u dijaspori i domovini.

Predsjednik BZK „Preporod“ – Općinsko društvo Ilijaš Adis Duraković izrazio je veliko zadovoljstvo što se tradicija ove koncertne večeri duhovne muzike u Ilijašu nastavlja.

– Večerašnji koncert je uspješno organizovan, svi smo zadovoljni, publika iz Ilijaša i ostalih gradova je zadovoljna. Pokušavamo svake godine nešto novo ponuditi; novi program i nove učesnike, tako da je organizacija malo zahtjevnija nego kod manjih koncerata. Općina Ilijaš je na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem uvijek prepoznavala i pružala podršku brojnim udruženjima, sportskim i drugim klubovima, između ostalih i Horu “Preporod” Ilijaš i ove je kao i prethodnih godina naš generalni pokrovitelj. I ovaj koncert bio je humanitarnog karaktera te su svi oni koji su u prilici mogli donirati novčana sredstva u skladu sa svojim mogućnostima u donatorske kutije, a prikupljena sredstva bit će usmjerena za izgradnju džamije u Medojevićima. Ovo je prilika da najavimo i našu manifestaciju „Dani Preporoda“, koju organiziramo u septembru i oktobru, a donosi književne večeri posvećene našem književniku akademiku Nedžadu Ibrišimoviću, dvodnevnu likovnu radionicu sa akademskom slikaricom Safijom Beširević te ćemo u oktobru realizovati tribinu povećenu godišnjici smrti rahmetli Predsjednika RBiH Alije Izetbegovića – kazao je Duraković.

Jedan od učesnika bio je i Abdusamed Šljivar koji navodi da BZK „Preporod“ – Općinsko društvo čini sposobna i pozitivna ekipa ljudi, a ovaj koncert je plod njihovog zalaganja i rada.

– Moja saradnja sa BZK „Preporod“ – Općinsko društvo traje dugi niz godina kroz nastupe i programe. Ova ekipa promovira pozitivne stvari i dobro. Ovdje u Ilijašu je jako dobra atmosfera, programi i izvođači iz godine u godinu sve su bolji i uvijek ću rado prihvatiti poziv za druženje i izvedbu programa – istaknuo je Šljivar.

Na koncertu su nastupili gosti: Šejma Mehić, Ibrahim Bilčević, Abdusamed Šljivar i grupa „Rejjan“ Sarajevo uz orkestar prof. Džemšida Hodžića koji je upotpunio ovaj muzičko-scenski događaj. Program su izvanrednim izvedbama obogatili i domaćini: Hor „Preporod“, Adis Duraković, Mirnes Buko, Kenan Hasić, Ahmed Smailbegović, Asim Zukić, Harun Bahtanović, Imran Bahtanović, Alija Zubača, Alija Hodžić i Madžid Aganhodžić, Ženski hor „Preporod“ Ilijaš. Narator programa bio je Benjamin Mušinović.

 

 

Koncert je bio humanitarnog karaktera. U donatorskim kutijama prikupljeno je 1.400 KM za pomoć pri izgradnji džamije u Medojevićima.

 

IZVOR: Ilijaš.info

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.