Na današnji dan

 Na današnji dan

1453. Osmanska vojska sa sultanom Mehmedom II. Fatihom na čelu zauzela Carigrad (Konstantinopolj), prijestolnicu nekada moćnog Bizantskog carstva. Tada je poginuo i posljednji Bizantski car Konstantin XI Paleolog. Osvajanjem Istanbula došao je kraj 1058 godina staroj Istočno-rimskoj imperiji te se ovaj datum smatra i krajem Srednjeg vijeka.

1816. Rođen Ivan Kukuljević Sakcinski, hrvatski povjesničar, književnik i političar. Osnivač je arheološke znanosti u Hrvatskoj.

1867. Austro-ugarskom nagodbom, poznatom i pod nazivom Ausgleich (kompromis), kojom je osigurana ravnopravnost Mađarske u državnopravnim odnosima s Austrijom  stvorena je Austro-Ugarska monarhija. Nagodbu su potpisali Franjo Josip I. i mađarska delegacija na čelu s Ferencom Deákom.

1868. Rodio se Abdul Medžid II, posljedni halifa Osmanskog carstva.

1868. U Beogradu, u Topčideru, ubijen knez Mihailo Obrenović. Atentatori uhićeni, odmah osuđeni i strijeljani na Karaburmi.

1875. Rođen Svetozar Ćorović, bh. književnik, koji je u Mostaru 1896. s Aleksom Šantićem i Jovanom Dučićem pokrenuo list “Zora” u kojem je razvio plodan pripovjedački i urednički rad. U pripovijetkama, dramama i romanima opisivao je život u Hercegovini, pišući neposrednim stilom, koji se odlikuje živopisnošću kazivanja i lakoćom.

1903. U Beogradu ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova žena Draga Mašin. Ubojstvo posljednjeg vladara iz dinastije Obrenović izvršila je grupa oficira. Novi kralj Srbije postao je Petar I Karađorđević.

1917. Rođen američki državnik John Fitzgerald Kennedy, predsjednik SAD-a od siječnja 1961. do 22. studenoga 1963, kada je ubijen u atentatu u Dallasu.

1929. U New Yorku prikazan prvi zvučni film u boji “On With the Show”.

1953. Novozelanđanin Edmund Hillary i Nepalac Tenzing Norgay osvojili, prvi u svijetu, Mount Everest, najviši planinski vrh na svijetu, visok 8.848 metara.

1985. Na stadionu Heysel u Bruxellesu, u neredima pred finalni meč europskog Kupa prvaka talijanskog prvaka Juventusa i engleskog Liverpoola, poginulo 39, a ozlijeđeno više od 400 ljudi, uglavnom talijanskih navijača.

1990. Boris Jeljcin izabran za prvog predsjednika Ruske Federacije. U prosincu 1999. podnio je ostavku i imenovao premijera Vladimira Putina za vršitelja dužnosti. Putin je 26. ožujka 2002. izabran za predsjednika Rusije.

1992. Nakon granatiranja s položaja Vojske RS-a iznad grada, srušena i zapaljena džamija Magribija na Marindvoru u Sarajevu. Isti dan s istih položaja u Nedžarićima granatirana i prvi put zapaljena zgrada Oslobođenja.

1994. Umro Erich Honecker, komunistički lider i predsjednik Istočne Njemačke od 1976. do 1989, kada je, pod pritiskom masovnih antirežimskih prosvjeda, primoran da ode s vlasti. Pod njegovim nadzorom 1961. izgrađen Berlinski zid.

1999. Najbolji bosanskohercegovački atletičar, skakač uvisElvir Krehmić osvojio prvo mjesto na Međunarodnom atletskom mitingu u Sevilli (Španija). Krehmić je, preskočivši visinu od 2,27 metara, postavio rekord stadiona u Sevilli.

2002. Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2002, ali bez stavke o finansiranju agenta za zastupanje tužbe BiH protiv SR Jugoslavije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu.

2008. Proglašen Nacionalni park Una.

2010. Umro Dennis Lee Hopper, američki glumac i redatelj.

2018. U belgijskom gradu Liegeu terorista Benjamin Herman (36) s leđa je napao policajce nožem na ulici, oteo pištolj od jednog od njih i potom ubio dvojicu policajaca. Napadač je zatim pucao u mladića koji je sjedio u parkiranom automobilu, a onda se sklonio u obližnju školu, gdje je ubijen u okršaju s policijom. Napadač je dan ranije izašao iz zatvora.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.