Mostar: Predstavljena izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu

 Mostar: Predstavljena izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu

Predstavljanje izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu koja su objavljena u 2020. i 2021. godini upriličena je jučer 14. marta 2022. godine u mostarskom Centru za kulturu. Predstavljanje je organizirano povodom 50 godina od osnivanja Instituta za jezik, a o izdanjima su govorili Alen Kalajdžija, Jasmin Hodžić, Edim Šator, Nihada Ibrišimović te Zenaida Karavdić.

„Imamo priliku da predstavimo monografiju koja se bavi bibliografijom radova u bosanskom jeziku, zatim pravimo iskorak prema historiji jezika i bosanskoj redakciji staroslavenskog jezika, predstavljamo jednu studiju novijeg pristupa lingvističkim istraživanjima koja se bavi savremenim jezikom, odnosno gramatikom, i jednu studiju koja je posebno važna što ima etnolingvistički pristup, bavi se lokalnim govorom, etnolingvističkim slojevima bosanske leksike“, istakao je direktor Instituta za jezik Jasmin Hodžić.

Ono što je važno za sva ova izdanja, kaže Hodžić, jeste da su ona zapravo pandemijska, izdanja iz 2021.

„Pošto nismo imali priliku u pandemiji da predstavljamo svoju djelatnost ovdje smo dodali i dvije knjiga iz 2020. godine, tako da predstavljamo i Bosanski akcenatski priručnik, jako zanimljivo štivo od šire koristi, i jednu knjigu koja se bavi jezikom Edhema Mulabdića, kao našeg značajnog književnika“, kazao je Hodžić.

Naglasio je kako se za ova izdanja može reći da su i pojedinačno i ukupno važna za širu publiku.

„Sva izdanja osim uskonaučne vrijednosti imaju i jednu širu karakteristiku da su zanimljiva širem krugu čitalaca. Izdanja su predstavljena u Sarajevu, a nakon Mostara bit će promovirana u Brčkom, a zatim u Bihaću“, kazao je Hodžić.

Organizatori promocije su BZK „Preporod“ – Regionalno društvo Hercegovina, Centar za kulturu te Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu.

 

IZVOR: Mostarski.ba

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.