Kotromanićev kameni div Olova

 Kotromanićev kameni div Olova

Vijekovima je šuma kod Olova, u selu Bakići šutjela, dok je kroz grane omorika, sunce zrakama davalo posebnu boju portretu kamenog diva. Divu koji se tu zatekao slučajno u mitskoj tišini i počeo prkositi vijekovima. Vječan i neizbrisiv kao što nije izbrisiva ni povijest koju je pisao njegov stvaratelj, bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić.

Upravo takav, on u  polumračnoj sjeni stotinama godina budi maštu prolaznika, putnika, zaljubljenika u prošlost i ostalih. Ne, nema tu slučajnih prolaznika. Njemu se dolazi mahsuz, baš onako kako tradicija u Bosni i nalaže.

Dolaze i odlaze, a on ostaje preferirajući samoću da svjedoči o jednom vremenu. Malo se toga zna o Obelisku. Smatra se da ga je u 14. stoljeću napravio kralj Tvrtko I Kotromanić, a o tome postoji i legenda. Legenda kaže da je Tvrtko I u šumi, kod Bakića, lovio divlje svinje i da je prilikom lova ranjen. Rana je bila opasna i jedva je preživio, a u slavu što je preživio napravi je Obelisk. Kako ga napravi, tako ovaj kameni div i ostade tu, u Olovu.

Bilo je pokušaja da se premjesti u Zemaljski muzej, ali se nije dao. Više je volio da ostane u samoći, između omorika koje ga štite od vrućina. O njemu postoje i druge pretpostavke, ali se svi historičari slažu da je jedan od najznačajnijih i najzanimljivijih spomenika Bosne i Hercegovine.

Obelisk kralja Tvrtka je visok preko četiri metra. Sama kugla koja se nalazi na vrhu je visoka 45 centimetara. Na svim stranama Obeliska su iscrtani simboli: cvijeće, grožđe, spirale i životinje. Na vrhu Obeliska je savršeno oblikovana piramida sa sve četiri strane.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.