KODRIĆ: Uprkos općoj krizi, BZK “Preporod” ne zaustavlja se i ide dalje

 KODRIĆ: Uprkos općoj krizi, BZK “Preporod” ne zaustavlja se i ide dalje

Uvaženi članovi BZK „Preporod“,

poštovani „preporodovci“,

dragi prijatelji,

navršilo se tačno mjesec dana od početka epidemije uzrokovane virusom COVID-19 u Bosni i Hercegovini. U pitanju je kriza koja je prije svega javnozdravstvena, a onda i privredna, odnosno ekonomska, ali i šira društvena kriza. Krizu izravno osjećamo u našim svakodnevnim životima, a kriza se neminovno reflektira i na BZK „Preporod“ kao cjelinu.

Kao što vam je poznato, prethodna godina, sve do početka epidemije uzrokovane virusom COVID-19, bila je izuzetno uspješna za BZK „Preporod“. Nakon oporavka od problema koji su nas stjecajem različitih okolnosti mučili već duže vrijeme, BZK „Preporod“ bio je ušao u svoju novu razvojnu fazu, što se vidjelo u svim postojećim segmentima našeg rada i djelovanja, kao i u našim brojnim novim projektima, programima i aktivnostima koje smo pokrenuli, a što je pratila i reorganizacija naše zajednice. Bilo je to, dakle, vrijeme našeg novog optimizma, odnosno vrijeme preporoda „Preporoda“, kako je to javnost prepoznala.

Očito je da je kriza vezana za epidemiju uzrokovanu virusom COVID-19 snažno pogodila cjelinu našeg društva, pa tako i BZK „Preporod“. Ovu godinu bili smo zamislili i najavili kao Godinu „Preporoda“, te smo bili planirali desetine projekata, programa i aktivnosti kojima smo tokom tekuće godine namjeravali primjereno obilježiti 30. godišnjicu obnove rada BZK „Preporod“, najavljujući tako i skoru 120. godišnjicu osnivanja današnjeg „Preporoda“. Istovremeno, započeli smo i niz drugih važnih kulturno-naučnih projekata, posebno u našem Institutu za bošnjačke studije, među kojima su i fundamentalno važni projekti za cjelinu našeg naroda i našu domovinu. Međutim, veliki dio naših projekata, programa i aktivnosti, posebno onih vezanih za javnost i društvena okupljanja, trenutno je otkazan ili odgođen u skladu s aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Pa ipak, nismo posustali, a pogotovo nismo odustali od svega što smo započeli, te je, uprkos smanjenim kapacitetima, sve ovo vrijeme Direkcija BZK „Preporod“ radila bez dana prestanka, a preostali naši kulturno-naučni projekti odvijaju se i dalje, mada, naravno u skladu s trenutnim mogućnostima. Štaviše, doslovno nasuprot svima teškoćama vezanim za aktuelnu situaciju, pokrenuli smo i neke nove, najnovije projekte, programe i aktivnosti, i to prvenstveno u alternativnoj on-line sferi, odnosno putem našeg portala za kulturu i društvena pitanja Biserje.ba (poput npr. široko prepoznatog projekta #mojsevdah, ali i drugih), a trenutno započinjemo ili pripremamo i još nekoliko takvih projekata, programa i aktivnosti, među njima i neke od najšire društvene važnosti. Krizu smo, dakle, shvatili kao izazov za nove mogućnosti, pa smo tako, iako na drugačiji način, ipak nastavili naš započeti put razvoja, uprkos svim aktuelnim otežavajućim okolnostima.

Kao što vam je poznato, naš oporavak i u finansijskom smislu tokom prethodnih godinu dana bio je izrazito uspješan i obećavajući, a što i jeste omogućilo naš razvoj i napredak. No, jasno je već sad da će aktuelna kriza u finansijskom smislu pogoditi i BZK „Preporod“ jer to je neizbježno s obzirom na šire društveno stanje. Vrlo je moguće da će taj udar biti i težak, u skladu s težinom udara u cijelom društvu, a posebno u skladu s onim što je već sad ozbiljan udar u oblastima kulture, nauke i obrazovanja, ali Direkcija BZK „Preporod“ svim snagama ulaže napore da taj udar ublaži što je više moguće i da pronađe alternativna rješenja za stanje u koje eventualno možemo doći. Ne sumnjamo da ćemo u tome uspjeti uz Božiju pomoć, ali valja nam krajnje predano raditi na tome i ne posustajati na tom putu.

Dakle, uprkos aktuelnom stanju i općoj krizi, BZK „Preporod“ ne zaustavlja se i ide dalje. Mi to moramo jer moramo sačuvati „Preporod“ kao temeljnu i najstariju kulturnu ustanovu Bošnjaka, s tradicijom dužom od jednog stoljeća.  To nam je zadaća i zavjet naših časnih prethodnika, i to je naša društvena obaveza još od osnivanja današnjeg „Preporoda“ 1903. godine.

Zato, sve vas želimo ohrabriti – period koji slijedi vjerovatno će biti period novih izazova, ali samim tim i novih mogućnosti, novih šansi. Moramo, dakle, ostati optimistični i predani našoj zadaći, ali se moramo i pripremiti za nove načine rada. To znači da nastavljamo sa svim što smo započeli, uključujući i reorganizaciju BZK „Preporod“, nastavljamo sve naše projekte, programe i aktivnosti, nastavljamo naš preporod „Preporoda“, ali ćemo to još neko vrijeme morati raditi na drugačiji način. I dosad smo insistirali na punoj društvenoj odgovornosti i radu za opće dobro, uključujući i strogu finansijsku disciplinu, ali sad moramo našu odgovornost i discipliniranost podići na još višu razinu. Uz ovo, moramo biti i još kreativniji, još inovativniji, još predaniji zadaći koju smo preuzeli, svjesni važnosti i uloge BZK „Preporod“ u cjelini našeg društva. Pri svemu ovom, trebamo razvijati i nove oblike našeg rada i djelovanja u skladu s aktuelnim trenutkom, s jedne strane, dok, s druge strane, vrijeme koje imamo pred sobom trebamo iskoristiti da radimo na projektima, programima i aktivnostima koje trenutno ne možemo realizirati u javnosti s obzirom na stanje u kojem se nalazimo, a kako bismo u potpunosti bili spremni za njihovu javnu realizaciju onda kad – nadamo se što prije – dođe trenutak za to. Stoga vas potičemo da u skladu s novonastalim izazovima ne posustajete u svojem radu, a da planirane projekte, programe i aktivnosti u ovoj godini pokušate što je više moguće prilagoditi aktuelnom općem interesu i tekućim potrebama društva. Direkcija BZK „Preporod“ svim organizacijskim jedinicama, svim podružnicama i svim članovima BZK „Preporod“ dokraja stoji na raspolaganju kao pomoć i podrška u ovom smislu.

Tokom proteklih gotovo 120 godina, BZK „Preporod“ prošao je kroz različita vremena i njihove brojne izazove, pa će tako, ako Bog da, proći i kroz izazov s kojim se trenutno suočavamo. Iz svakog izazova izlazili smo s više znanja, s više iskustva, s više sposobnosti, i tako smo postajali još jači i bolji. Uz Božiju pomoć, tako će biti i ovaj put.

Ostanite, stoga, optimistični, vrijedni i predani misiji BZK „Preporod“, a prije svega čuvajte se i budite živi i zdravi!

S poštovanjem i prijateljski,

Predsjednik

Prof. dr. Sanjin Kodrić

Sarajevo,  5. 4. 2020.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.