Javna ustanova „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ producirala video povodom sjećanja na sve ubijene građane Sarajeva tokom opsade 1992–1995.

 Javna ustanova „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ producirala video povodom sjećanja na sve ubijene građane Sarajeva tokom opsade 1992–1995.

Povodom Dana sjećanja na sve ubijene građane Sarajeva tokom opsade (1992–1995), Javna ustanova „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ producirala je video kojim čuva sjećanje i uspomenu na njihove živote i postojanje. Video je dio projekta ekranizacije 111 značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992–1995. simboličnog naziva Dokumentarna memorija čiji je osnovni cilj da mlađim generacijama, ali i svima ostalima, putem kratkih, informativnih video sadržaja približi i pojasni ključne događaje i ličnosti iz naše nedavne povijesti.

U 1.425 dana krvave opsade, Sarajevo je izgubilo više od 11.500 građana. Ljudi su ubijani u redovima za vodu, hranu, tokom kupovine osnovnih namirnica, u svojim domovima, tramvajima, a djeca u školskim klupama i igri.

Produciranjem i publiciranjem edukativnih sadržaja utvrđenim na naučnim činjenicama, Javna ustanova „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ aktivno učestvuje u izgradnji kulture sjećanja te na taj način odaje počast svima koji su svoje živote izgubili u periodu borbe za slobodu i nezavisnost.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.