Izvršena primopredaja: Nekadašnji logor Kon-Tiki u Vogošći postaje Muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine

 Izvršena primopredaja: Nekadašnji logor Kon-Tiki u Vogošći postaje Muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine

Danas, 1. februara 2023. godine u Vogošći zvanično je izvršena primopredaja otkupljenog objekta nekadašnjeg logora Kon-Tiki čija će krajnja namjena biti uspostavljanje Muzeja stradanja građana Bosne i Hercegovine. Primopredaja nekretnine, kao i procedure prijenosa prava upravljanja, održavanja, izgradnje, zaštite i privođenja krajnjoj namjeni navedenog kompleksa povjereno je na upravljanju JU „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“. U Vogošći su bili prisutni predstavnici JU „Fonda Memorijala Kantona Sarajevo“, predsjednik Upravnog odbora Fonda Memorijala i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

Muzej će podsjećati na događaje iz perioda 1992–1995. i trajno svjedočiti o golgoti kroz koju su prošli prisilno zarobljeni građani i građanke Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Sokoca, Ilijaša i Visokog, kao i torturama koje su preživjeli na tom mjestu te u logoru Bunker koji se nalazio pored objekta.

 

 

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović zahvalio je svima koji su doprinijeli početku realizacije ovog projekta i, prema njegovim riječima, očekuje se da renovirani objekt bude otvoren u ovoj godini.

„Nakon više od deset godina realizirali smo skupštinsku odluku i započeli proces preuređenja prostora Kon-Tiki, a sve u cilju njegovanja kulture sjećanja i podsjećanja na sve što smo doživjeli i preživjeli. Današnji čin preuzimanja znači da možemo krenuti u pokretanje tenderske procedure i renoviranje ovog prostora koji će biti jedna od nezaobilaznih edukacijskih tačaka, jer nam je veoma bitno da ispričamo istinitu priču o stradanju građana i građanki Bosne i Hercegovine“, rekao je ministar Osmanović i dodao da je za kupovinu objekta i zemljišta Kanton Sarajevo izdvojio 750.000 KM.

Smatrajući da je neophodno odati počast svim žrtvama progona i stradanja u Bosni i Hercegovini, a posebno svima onima koji su preživjeli najstrašnija fizička i psihička zlostavljanja u logorima u cijeloj Bosni i Hercegovini, planirano je da zloglasni logor Kon-Tiki postane mjesto sjećanja i poseban spomenik stradanja stanovništva cijele Bosne i Hercegovine.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.