Izložba u povodu godišnjice rođenja Hamze Hume

 Izložba u povodu godišnjice rođenja Hamze Hume

U povodu obilježavanja godišnjice rođenja bošnjačkog i bosanskohercegovačkog književnika Hamze Hume, Muzej Hercegovine u Mostaru organizirao je izložbu “Mostar je bio i ostao moja prva i skoro jedina inspiracija – 125. godina Hamze Hume”.

Izložba autora mr. Ibrahima Dizdara, muzejskog savjetnika, kroz veoma šaroliku lepezu muzejskih eksponata prikazuje osebujan književno-kulturni rad Hamze Hume, a otvorena je u srijedu u Ćorovića kući.

Na nešto manje od 20 izložbenih panoa prikazani su književno-arhivski materijali koje baštini muzejska građa zbirke “Ostavština Hamze Hume”.

Po riječima autora zbirke, izborom muzejske građe, kojom je predstavljeno književno stvaralaštvo Hamze Hume, mogu se vidjeti fotografije, portreti, oni pojedinačni i u društvu sa prijateljima i književnicima, razglednice, pismena korespondencija, primarna dokumentarna građa poput ličnih iskaznica, članskih karata, svjedodžbe, uvjerenja, potvrde, dopisi, službovna rješenja, pozivnice, pisma, kao i naslovnice štampanih djela, članci u štampanim medijima, originalni pisani književnikovi materijali, korespondencija s izdavačkim agencijama i stranim štamparskim kućama.

Govoreći o najznačajnijem književniku u plejadi bh. majstora pisane riječi i njegovom književnom stvaralaštvu, muzejski savjetnik i autor izložbe Ibrahim Dizdar istaknuo je kako je Hamza Humo bio pjesnik, pripovjedač, romansijer, dramatičar, esejista, kritičar, publicista, prevodilac i urednik.

Uhićivan je kao napredni omladinac i protivnik austrougarske vlasti, a zatim mobiliziran u vojsku koju je odslužio u Mađarskoj. Studirao je u povijest i umjetnost u Zagrebu, Beogradu i Beču.

– Za vrijeme studija bavio se književnošću i novinarstvom koje će mu postati stalna profesija. Između dva rata živio u Sarajevu i Beogradu, a za to vrijeme se svraćao u Herecegovinu, u kraj koji ga je inspirirao za većinu njegovih najkvalitetnijih književnih djela. Tu u svom rodnom kraju, naselju Cim, kako je sam govorio, proveo je najljepše dane djetinjstva i mladosti- naveo je autor izložbe.

 

Izvor: Avaz

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.