Izložba u čast Ahmeda Muradbegovića u Puli

 Izložba u čast Ahmeda Muradbegovića u Puli

Dokumentarna izložba o životu i djelu bošnjačkog i bosanskohercegovačkog književnika Ahmeda Muradbegovića bit će otvorena danas, 16. septembra u Kinu “Valli” u Puli. Riječ je o izložbi koju organizira Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre u saradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine te Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod”. O izložbi su govorile sekretar Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Mirela Čaušević te dugogodišnja članica prof. dr. Aida Muradbegović.

– Očekujemo da se odazovu svi kojima je to zanimljivo, a vjerujem da hoće, budući da je književnik Ahmed Muradbegović zaista istaknuta ličnost u bosanskohercegovačkoj, ali i hrvatskoj književnosti, rekla je sekretar Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Mirela Čaušević dodavši da je sama ideja izložbe nastala u saradnji s partnerima u organizaciji, ali i zahvaljujući dugogodišnjoj članici Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Aidi Muradbegović, kojoj se na ovaj način odaje priznanje za doprinos razvoju i očuvanju bošnjačke kulture u Istri.

Prof. dr. Aida Muradbegović, sestrična književnika Muradbegovića, kojem se ovim putem obilježava 51. godišnjica smrti, naglasila je književnikovu svestranost vezanu uz stvaralaštvo koje nije ostalo samo na pjesništvu i drugim pisanim djelima, već je obuhvaćalo i pozorišnu, pa i muzičku umjetnost te saradnju s istaknutim umjetnicima prošlog stoljeća poput Branka Gavelle.

Ulaz na otvorenje izložbe, koje će pratiti i bogat kulturno-umjetnički program, je besplatan, a izložba, čija je autorica mr. Đana Kukić, bit će postavljena u Kinu “Valli” do 25. septembra 2023. godine.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.