Izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“ upriličena u Ilijašu

 Izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“ upriličena u Ilijašu

Izložbu Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti, u organizaciji Općine Ilijaš, Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u BiH, Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ – Općinsko društvo Ilijaš, JU KSC i Radio Ilijaš i Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu večeras je u Biznis centru otvorio načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Autori izložbe su prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u BiH i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dr. Erma Ramić-Kunić, naučna saradnica Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i dr. Alen Kalajdžija, naučni savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

 

Adis Duraković, predsjednik BZK „Preporod“ – Općinsko društvo Ilijaš zahvalio se građanima na posjeti kao i pokroviteljima i suorganizatorima izložbe.

– Želim se zahvaliti profesoru Sanjinu Kodriću, predsjedniku BZK „Preporod“ u BiH, koji je omogućio da upriličimo ovu izložbu u Biznis centru u Ilijašu, kao i pokrovitelju Općini Ilijaš. Ovo je jedna od brojnih aktivnosti koju će BZK „Preporod“ – Općinsko društvo Ilijaš realizirati u toku ove godine. Izložbu o povijesti bosanskog pisma i pismenosti zaista vrijedi pogledati. Građani, posebno učenici, imat će priliku od eminentnih jezičkih stručnjaka večeras saznati nove informacije o ovoj važnoj temi. BZK „Preporod“ – Općinsko društvo Ilijaš nastavit će ove godine sa realizacijom projekata, koje ćemo prezentirati građanima u Ilijašu.

Zenaida Karavdić, magistrica i viša stručna saradnica u Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu, istaknula je važnost izložbe jer pokazuje bogatstvo bosanskog jezika i pisma kroz historiju.

– Izložba je važna zato što pokazuje historiju bosanskog jezika kroz pismo jer malo je jezika i tradicija koje se mogu pohvaliti tolikim bogatstvom pisama, a to su bosančica, glagoljica prije nje, arebica i savremena ćirilica i latinica. To je jedan novi pogled na historiju bosanskog jezika i izložba predstavlja najznačajnije dokumente koji su pisani na nekim od ovih pisama. Izložba je već bila u mnogim gradovima, cilj je da je svi vide, već je upriličena u inostranstvu, a planirano je njeno održavanje i širom Evrope – kazala je Karavdić.

Direktor JU KSC i Radio Ilijaš Nermin Hodžić naglasio je zadovoljstvo organiziranja jednog ovakvog kulturnog sadržaja u ovom gradu, kao i važnost izložbe za ukupnu kulturnu historiju.

– Posebno je izložba važna za poznavanje historije bosanskog jezika u vremenima kada se govori o njegovoj nedostatnoj afirmaciji i priznatosti, ne samo u nekim dijelovima naše zemlje nego i kod nekih svjetskih lingvista. Ova izložba na jedan studiozan, naučno utemeljen i vizuelno prijemčiv način daje jednu skicu za pregled historije bosanske pismenosti, odnosno bosanskog jezika kroz pisma kojima je taj jezik primao svoju grafološku formu u različitim historijskim epohama naše zemlje. Stoga smo izuzetno sretni da građani i građanke Ilijaša imaju priliku upoznati se na ovaj način sa historijom bosanskog jezika i bosanske pismenosti – rekao je Hodžić.

Izložba će u Ilijašu biti otvorena sljedećih sedam dana.

 

IZVOR: Radio Ilijaš

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.