Izložba keramike “Una iz mog sna” autorice Halide Emrić

 Izložba keramike “Una iz mog sna” autorice Halide Emrić

U okviru planiranih aktivnosti BZK “Preporod” Galerija “Preporod” iz Zenice organizira postavku Izložbe keramike, pod nazivom “Una iz mog sna” autorice Halide Emrić iz Bužima.

Halida Emrić jedna je od rijetkih žena na prostorima BiH koja je svoj život posvetila govoru gline i terakote. Najveću inspiraciju nalazi u detaljima iz srednjovjekovne Bosne i povijesnih vrijednosti naše zemlje. Kolekcija keramike “Una iz mog sna” naziv je izložbe kroz koju umjetnica Emrić predočava storiju o Uni, ali i bosanskoj kulturnoj baštini iz srednjovjekovnog perioda. Tokom 15 godina umjetničkog rada Halida Emrić kreirala je na desetine hiljada predmeta, a tek mali dio izložen je u Gradskoj galeriji Bihać. Prvu izložbu u rodnom Bihaću Halida Emrić je imala 2007. godine, a tokom svog stvaralačkog perioda imala je preko 50 izložbi u BiH i svijetu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH), izlagala je na preko 50 samsotalnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Sarajevo, Bihać, Tuzla, Ljubuški, Zvornik, Vitez, Cazin, Ključ, Beč, Istanbul, Klagenfurt, Ljubljana, Kastav, Buzet, Banja Luka, Tabriz, Piran, Ajdovščina, Kopar… Dva puta je dobila najveću nagradu za umjetnost u BiH, “Collegium Artusticum”, te Nagradu publike na Međunarodnoj izložbi minijature u Tuzli. Osnivač je umjetničkog studija za izradu umjetničke keramike. Dobitnik je nagrade Akademije ženskog poduzetništva u Bosni i Hercegovini. Dizajnirala je i izradila protokolarne darove za brojna privredna društva i društvene organizacije. Saradnik je brojnih galerija i muzeja, kao što su Historijski muzej BiH Sarajevo, Zavičajni muzej Travnik, Galerija “Plus” Banja Luka, Galerija ULUPUBiH Sarajevo, Galerija “Mandžić” Tuzla. Kao umjetnica primijenjenih umjetnosti (artisan) kreirala je i izradila svoje brojne umjetničke cikluse inspirisane kulturnom baštinom srednjovjekovne Bosne, rijekom Unom i drevnom kulturom prapovijesnih Japoda.

 

Pozivamo Vas da prisustvujete otvaranju Izložbe keramike “Una iz mog sna” u srijedu, 27. 1. 2021. godine u 18.00 sati u Galerijskom prostoru u Shopping centru “Džananović” (pored kafića “Emporio”).

 

Izložba je otvorena do 31. 1. 2021. godine i može se posjetiti svaki dan od 10.00 do 13.00 sati te od 16.00 do 20.30 sati.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.