Izložba „Između Varšave i Sarajeva nije čak ni korak“ autorice Magdalene Olewniczak

 Izložba „Između Varšave i Sarajeva nije čak ni korak“ autorice Magdalene Olewniczak

Izložba Između Varšave i Sarajeva nije čak ni korak autorice Magdalene Olewniczak bit će otvorena u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 6. juna 2022. u 19.00 sati.

Izložba je rezultat tromjesečne prakse u okviru programa Erasmus+ koju je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu obavljala Magdalena Olewniczak, magistrica kroatistike na Univerzitetu Adam Mickiewicz u Poznanju (Poljska). Cilj projekta je prikupljanje  i  spremanje znanja o temi prisutnosti bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti u Poljskoj od 1992. do maja 2022. godine. 

Prema riječima autorice, izbor godine 1992. nije slučajan, naprotiv, taj je izuzetno važan u povijesti Bosne i Hercegovine jer upravo te godine postala suverena država koja sama počela voditi svoju kulturnu politiku nepovezanu s jugoslavenskim strukturama kojih je nekada bila dio.

Zanimljiva je činjenica da, usprkos bliskim kontaktima u oblasti literature između Poljske i Bosne i Hercegovine, još uvijek nije potpisan sporazum o kulturnoj saradnji. Iz programa rada Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine za 2022. godinu proizlazi to da je potpisivanje i implementiranje Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Poljske o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i mladih planirano za posljednji kvartal ove godine.

Osim svog glavnog cilja (identificiranja prijevoda bosanskohercegovačke književnosti na poljski jezik) izložba se fokusira i na same prevodioce kojima se pripisuje uloga ambasadora ne samo književnosti nego i cijele kulture Bosne i Hercegovine.

Prvi dio izložbe fokusiran je na predstavljanje prevodilaca kako bi se istaknula njihova izvanredno važna uloga u kulturnoj saradnji. Drugi dio izložbe usredotočuje na prijevode i prezentira redom prijevode koje su izdane u obliku knjiga te sve prijevode pjesama, priča te dijelova romana koja su objavljena u različitim časopisima i novinama – ističe Olewniczak.

Izložbu prati i istoimena publikacija.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.