Izložba “Hilye-i Šerif“ u Galeriji „Preporod“ Zenica

 Izložba “Hilye-i Šerif“ u Galeriji „Preporod“ Zenica

Galerija „Preporod“ Zenica, u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Zenica, Institutom „Yunuz Emre“ Sarajevo i BZK „Preporod“ ZDK, organizira izložbu „Hilye i Šerifi“, a u sklopu manifestacije „Želja za Resulom“.

Izložba “Hilye-i Šerif“ nastala je trudom različitih umjetnika, koje u okvirima mogućnosti kaligrafije i tezbiha govori o osobinama, izgledu i lijepom ponašanju Poslanika, a. s. Riječ je o jednoj živoj tradiciji koja postoji stoljećima. Posredstvom ove izložbe prilika je da se s divljenjem i poštovanjem pogledaju vrijedna djela, a ova izložba može biti poticaj za sjećanje i razumijevanje Poslanika, a. s. Na izložbi će biti prikazano 30 radova različitih autora. Radovi su većeg formata i rađeni su uglavnom pismom sulus-nesh.

Izložbi će prisustvovati direktor Instituta „Yunuz Emre“ Sarajevo Mehmet Akif Yaman, koji će prisutne upoznati s radom Instituta i sa samom izložbom, tj. djelima, njihovom nastanku i autorima.

O manifestaciji „Želja za Resulom“ i Poslaniku, a. s, govorit će mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa islamske zajednice, koji će ujedno i otvoriti ovu izložbu.

Izložba “Hilye-i Šerif “ bit će otvorena u ponedjeljak, 18. 10. 2021. godine u 17.00 sati u Atriju Sultan-Ahmedove medrese. Izložba ostaje otvorena za posjetioce do srijede, 20. 10. 2021. godine do 15.00 sati.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.