In memoriam: KEMAL BAYSAK (1933–2021)

 In memoriam: KEMAL BAYSAK (1933–2021)

Sinoć je u Izmiru preminuo Kemal Baysak, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj.

Baysak je bio počasni građanin Sarajeva, Goražda i Bihaća te Zeničko-dobojskog kantona, a u periodu 1994-1999. bio je načelnik izmirske Općine Karšijaka.

Dao je veliki doprinos zbrinjavanju bosanskohercegovačkih izbjeglica tokom proteklog rata, a u poslijeratnom razdoblju zdušno doprinosio uspostavljanju i jačanju kulturnih i privrednih veza između dvije zemlje.

Vijeće ministara BiH imenovalo ga je u septembru 2002. godine za Počasnog konzula BiH u Republici Turskoj, sa sjedištem u Izmiru, za trinaest provincija koje se protežu od Čanakkalea i moreuza Dardaneli na sjeverozapadu do Antalije na jugu.

Svjetski savez dijaspore BiH na kongresu održanom u Sarajevu 21. maja 2010. godine Baysaka je imenovao za svog prvog ambasadora.

Bio je počasni doktor nauka u Azerbejdžanu i dobitnik Medalje časti Ujedinjenih nacija za dugogodišnji rad i doprinos međuljudskim i međudržavnim odnosima, a zaslužan je i za potpisivanje više od dvadeset sporazuma o bratimljenju i prijateljstvu između općina i drugih lokalnih zajednica, škola i univerziteta iz BiH i Turske. Posredovao je i u bratimljenju Univerziteta u Zenici i Univerziteta 9. septembra u Izmiru. Dobro  je govorio bosanski jezik.

Kemal Baysak rođen je 31. marta 1933. godine u Izmiru, općina Karšijaka (Karşıyaka), ali je, s očeve strane, potomak porodica Grebo iz Ljubinja, a s majčine porodice Resulović iz Trebinja. Njegovi su potomci odselili u Tursku 1878. godine.

 

BZK “Preporod” izražava saučešće porodici i prijateljima rahmetli Kemala Baysaka, kao i bošnjačkoj zajednici u Turskoj te svim poštovaocima njegovog rada i djelovanja.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.