Haris Omerika ponovo izabran za predsjednika mostarskog Preporoda

 Haris Omerika ponovo izabran za predsjednika mostarskog Preporoda

U svom obraćanju prisutnima Omerika je koncipirao politiku djelovanja “Preporoda”, navodeći da je svoj dosadašnji rad u “Preporodu” nastojao koncipirati kroz osjećaj ljubavi i privrženosti ovoj instituciji. Omerika je sumirao kako je u proteklom periodu Gradsko društvo BZK “Preporod” Mostar organizirao značajan broj aktivnosti koje su se uglavnom odnosile na sadržaje kulturno-historijskog, vjerskog, jezičkog i muzičkog karaktera.

“Time smo nastojali podjednako zadovoljiti ukuse različitih segmenata populacije. Također, u svom radu nismo zaboravili Bošnjake istočne i zapadne Hercegovine, koji su mjestima svog življenja manjina. Ponosni smo i na praksu stipendiranja koju je realizirao mostarski ‘Preporod’ kroz dvije akademske godine kada smo stipendirali studente prvog ciklusa studija na odsjeku Bosanski jezik i književnost i Odsjek za historiju. U planovima za naredni period Omerika je najavio skori izlazak knjige prof. dr. Adnana Velagića, čiji je izdavač mostarski Preporod, naglašavajući da je upravo kroz ovakve projekte potrebno animirati istraživače sa ovog područja na ozbiljniji rad i istraživati. U 2020. godini smo planirali 30 događaja, od kojih se mali broj realizirao zbog pandemije. U narednom periodu planiramo programe za obilježavanje Dana nezavisnosti i Dana državnosti BiH, aktivnosti na manifestaciji ‘Dani mevluda i zikra’, ogranizacija sadržaja u okviru manifestacije ‘Mostarsko ljeto’, organiziranje naučnih skupova, seminara. Godišnje je planirano izdavanje minimalno jedne publikacije iz historije ili kulture Bošnjaka, predavanja, te obilježavanje značajnih datuma Mostara i BiH.”

Predsjednik BZK “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić u obraćanju prisutnima osvrnuo se na historijsku ulogu “Preporoda”, njegov put kroz dugu historiju, ali i ukazao na činjenicu da se “Preporod” danas često u društvu pogrešno doživljava, naglašavajući pritom da Preporod nije kulturno-umjetničko društvo, niti je jedno od udruženja koja egzistiraju u BiH. Preporod je, naglašava Kodrić, jedinstvena, unikatna organizacija koja ima ključnu ulogu ne samo u kulturi Bošnjaka, već i u društvu Bošnjaka u BiH uopšte.

“‘Preporod’ je najstarija, temeljna i matična ustanova kulture Bošnjaka. ‘Preporod’ u kulturi Bošnjaka je isto ono što je kulturi Hrvata Matica Hrvatska i kulturi Srba Matica Srpska. Da bi shvatili snagu i značaj ‘Preporoda’ potrebno se vratiti u povijest, kada je ‘Preporod’ posjedovao internate, studentske domove, banke i druge brojne nekretnine. Činjenica je da je ‘Preporod’ preko svojih stipendija odškolovao kulturnu i političku elitu Bošnjaka i BiH. Obaveza svih koji djeluju u ‘Preporodu’ je da ga vratimo na taj put. Pomalo je apsurdno da u 2020. godini pokušavamo vratiti na nivo njegov rad i značaj od prije stotinu godina. Raduje me ova Izborna skupština i struktura ljudi koju ste izabrali. Tu vidim obavezu koju Vi trebate realizirati kroz tijela društva. Mostar ima izuzetan značaj u BiH, zato smatram da ‘Preporod’ u Mostaru mora biti i bolji od ‘Preporoda’ u Sarajevu, jer kulturna povijest Mostara i povijest prisutnosti djelovanja u Mostaru to nudi. Kodrić se osvrnuo i na potrebu adekvatnog društvenog pozicioniranja ‘Preporoda’, navodeći da je to nemoguće postići bez predanog rada. ‘Preporod’ mora funkcionirati tako da je u društvu prepoznat njegov značaj, moraju se osigurati sredstva za ‘Preporod’ koja se moraju pravdati radom, moramo osigurati prostor za rad, kako bi ‘Preporod’ u ovom gradu bio ekvivalentan značaju Mostara.”

Ilham Puce, savjetnik za vjerska pitanja u mostarskom Muftijstvu kao izaslanik Muftije Dedovića čestitao je novom rukovodstvu, navodeći da Muftijstvo mostarsko cijeni sve što “Preporod” radi na proučavanju, očuvanju i prezentaciji naše bogate kulturne baštine.

“Mostarsko Muftijstvo i Islamska zajednica u Hercegovini imaju kvalitetnu i dobru saradnju sa gradskim društvom ‘Preporoda’ u Mostaru. Naročito je ta saradnja intenzivna i vidljiva u okviru manifestacije ‘Dani mevluda i zikra’ koja je najmasovnija i najvažnija vjersko-kulturna manifestacija na području Hercegovine. Svjesni smo da svakodnevno moramo jačati duhovne i intelektualne kapacitete, ali prije svega naše institucije i organizacije i tu posebno ističemo ‘Preporod’ koji promoviše one vrijednosti koje baštinimo stoljećima na ovim prostorima.”

Pored predsjednika i zamjenika u Upravni odbor su izabrani: dr. sc. Ekrem Čolakhodžić, dr. sc. Faruk Taslidža, dr. sc. Adis Zilić, mr. sc. Džafer Alić, mr. sc. Fatima Trbonja, mr. sc. Enes Hujdur, Amir Kadribegović, Azem Feriz, Samija Pehilj.

U Nadzorni odbor su izabrani Edin Mušić, mr. sc. Ćamil Tabaković, Senad Suljić.

Članovi Suda časti su: Damir Sadović, Ensar Vila i Rasim Prguda.

Savjet Gradskog društva BZK “Preporod” Mostar sačinjavati će: mr. sc. Salem Dedović, dr. sc. Elvir Zlomušica, dr. sc. Veldin Ovčina, dr. sc. Asim Peco,  dr. sc. Elbisa Ustamujić,  dr. sc. Almir Marić, dr. sc. Ibrahim Kajan,  dr. sc. Dijana Hadžizukić, dr. sc. Suad Špago, dr. sc. Adnan Velagić, dr. sc. Alma Rahimić, dr. sc Armina Hubana, dr. sc. Aida Džiho, dr. sc. Edim Šator, dr. sc. Irma Đidelija, mr. sc. Dino Maksumić, mr. sc. Nusret Omerika, Almir Mujkanović, Safet Oručević, Hamdija Jahić, Omer Mičijević, Hasan Eminović, Selma Droce.

Zbog poštivanja propisanih epidemioloških mjera na Skupštini je bilo prisutno samo 25 članova. U umjetničkom dijelu programa učestvovao je Đani Pajić.

Sve odluke donesene na Izbornoj skupštini su donesene jednoglasno.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.