Godišnjica smrti Semke Sokolović-Bertok, velike glumice koja nije dobila poziv na proslavu 50 godina matične kuće, Dramskog kazališta „Gavella“

 Godišnjica smrti Semke Sokolović-Bertok, velike glumice koja nije dobila poziv na proslavu 50 godina matične kuće, Dramskog kazališta „Gavella“

Na današnji dan, 4. marta 2008. godine u Zagrebu preminula je Semka Sokolović-Bertok, znamenita bosanskohercegovačka glumica. Rođena je 22. decembra 1935. godine u Sarajevu u porodici Rasima i Abide Sokolović. Bez oca ostaje u 3. godini, odrastajući uz majku Abidu i sestru Bademu koja postaje operna primadona u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Tokom srednjoškolskog školovanja bavi se mačevanjem, ali zbog povrede odustaje od ovog sporta, što je nije omelo u nastavku gdje se i dalje bavila sportom; bila je ženski šahovski majstor (osam puta prvakinja Hrvatske). Glumačku školu pohađa u rodnom Sarajevu, a nakon položene velike mature (1953) odlučuje se okušati na prijemnom ispitu glumačke akademije u Zagrebu, gdje je na čelu ispitne komisije zasjedao Branko Gavella. Na navedenom prijemnom ispitu kandidira glasovitim djelom Smrt Smail-age Čengića (Harač) Ivana Mažuranića, a nakon izvedbe biva primljena na Akademiju.

 

 

Debitirala je u filmu U mreži (1956), nakon kojeg ima zapažene uloge u teatru, filmovima i serijama širom Jugoslavije. Tokom duge glumačke karijere glumi u više od 60 filmova od kojih su mnogi bili nominirani za brojne filmske nagrade. Tek neki od filmova u kojima je ostvarila značajne uloge su: Divlji anđeli (1969), Variola vera (1982), Azra (1988), Praznik u Sarajevu (1991), Kod amidže Idriza (2004), Grbavica (2006), a od serija to su: U registraturi (1974), Velo misto (1981), Bolji život (1988) i sl.

 

 

Svoj radni vijek provodi u Dramskom kazalištu „Gavella“, gdje je nastupala od 1957. godine, pa sve do penzije 1990. godine. Istaknula se karakternom glumom, u kojoj se prepoznavao posebni smisao za komiku te inteligentni sarkazam. Zahvaljujući iznimnoj sposobnosti glumačke transformacije, nerijetko je igrala uloge starijih žena. Na proslavu 50 godina Dramskog kazališta „Gavella“, u kojem je provela 40 godina, nije pozvana, pa je kao i većina velikih umjetnika i umjetnica bezrazložno i nedostojno marginalizirana. Semka Sokolović-Bertok za sebe je govorila da je konzervativna, iako je bila širokih shvatanja. Ukopana je 10. marta 2008. godine na zagrebačkome Mirogoju. Samo četiri mjeseca nakon njezine smrti, suprug Mario se utopio u Jarunskom jezeru pod nerazjašnjenim okolnostima.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.