Godišnjica rođenja Esada Arnautalića, doajena bosanskohercegovačke zabavne muzike

 Godišnjica rođenja Esada Arnautalića, doajena bosanskohercegovačke zabavne muzike

Esad Arnautalić rođen je 28. 2. 1939. godine u Sarajevu. U muzičkom svijetu u Bosni i Hercegovini poznat je kao jedan od utemeljitelja Orkestra Radio-televizije Sarajevo i Muzičke produkcije Radio Sarajeva, pokretač festivala “Vaš šlager sezone” i “Prvi aplauz”. Bio je muzički autor i aranžer zapaženih šlagera tokom 1970-ih godina te autor koji je veliki dio svog stvaralaštva posvetio muzici za djecu. Zbog svih postignuća, nazvan je “ocem bosanskohercegovačke zabavne muzike.” Godine 1962., zajedno sa bratom Ismetom Nunom Arnautalićem, pokrenuo je Indexe. Do 1965. godine iz lokalnih sarajevskih pop grupa “Lutalice” dolazi Slobodan Bodo Kovačević i basista Fadil Redžić, a iz “Pauka” priključio se novi pjevač Davorin Popović. Nešto kasnije, grupa “Indexi” postat će najpopularnija sarajevska i jedna od najpopularnijih jugoslavenskih pop-rock grupa.

Neke od najpoznatijih pjesama na kojima je radio kao autor muzike ili aranžer su: Kud plovi ovaj brod (Radojka Šverko), U dugim noćima (Kićo Slabinac), Bila je tako lijepa (Dragan Stojnić), Život piše romane (Jadranka Stojaković) i Sviraj mi o njoj (Kemal Monteno). Veliki dio stvaralaštva posvećivao je muzici za djecu, pa je za njih organizovao festivalsku smotru nazvanu Mali šlager. Iz njegovog autorskog opusa za djecu najpoznatija pjesama je Djeca su vojska najjača, na stihove sarajevskog pjesnika Velimira Miloševića, koja je prvi puta izvedena 1973. godine.

Autor je i značajnih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove Miris dunjaOvo malo duše, Azra i Savršeni krug. Preminuo je 4 .12. 2016. u 77 godini života.

 

Izvor: www.historija.ba

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.