Godišnjica bitke kod Banje Luke

 Godišnjica bitke kod Banje Luke

Na današnji dan, 4. augusta 1737. godine dogodila se velika bitka između bošnjačke i austrijske vojske kod Banje Luke, gdje je bošnjačka vojska izvojevala apsolutnu pobjedu. Smatra se da je bitka kod Banje Luke bila jedan od najvažnijih događaja u povijesti Bošnjaka. Boj je trajao od podne pa do zalaska sunca. Bošnjaci su odmah na početku napali tako silovito da su za tren bile zbunjene sve neprijateljske linije. Istovremeno su iz tvrđave provalili i branioci grada, pa je u redovima Austrijanaca nastao lom i potpuno rasulo. Mnogi su se neprijateljski vojnici utopili u Vrbasu.

Pet juriša razbilo je austrijsku silu i natjeralo je u bijeg, ostavljajući 1.200 mrtvih, uz veliko junaštvo bošnjačkih kapetana i boraca. Energični vezir Hećimoglu Ali-paša predvidio je 1737. godine da će bez objave rata velika austrijska vojska od preko 14.000 vojnika napasti Bosnu. Na svoju ruku, sazvao je sve kapetane i ajane na vijećanje u Travnik.

Na ovom vijećanju svi kapetani i ajani ultimativno zahtijevaju da se odmah izvrše sve pripreme za odbranu, bez znanja i saglasnosti Istanbula. Vezir je razglasio odbranu na teritoriji Bosne te je brzo sakupio oko 10.000 vojnika na travničkom polju.
Svi kapetani u tadašnjoj bošnjačkoj vojsci su se odazvali pozivu.

Velikim junaštvom istakli su se čuveni sarajevski junak Hadži Ahmed Kandelija koji je sam krenuo na neprijateljske položaje sa topovima, pri tome napravši pravu pustoš, te Mehmed-beg Fidahić, koji je sa svojim borcima tako žestoko jurišao na neprijateljsku konjicu da ju je u tren oka potpuno razbio.

 

IZVOR: Historija.ba

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.