Gazi Husrev-begov hanikah domaćin umjetničke kolonije Sarajevo

 Gazi Husrev-begov hanikah domaćin umjetničke kolonije Sarajevo

Deveta internacionalna umjetnička kolonija Sarajevo, koja se ove godine održava pod motom „Tragovi svjetlosti“ u organizaciji Galerije „Preporod“, započela je s radom 11. i trajat će do 17. oktobra.

Tim povodom je danas u prostoru Gazi Husrev-begovog hanikaha upriličen i susret umjetnika sa novinarima.

Voditeljica Kolonije Mirsada Baljić kazala je da su susret s novinarima upriličili nekoliko dana nakon početka rada Kolonije kako bi  imali priliku pokazati im i sam čina rada na umjetničkom djelu.

Na Koloniji Sarajevo ove godine učestvuje 13 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Grčke, Sjeverne Makedonije i Rusije.

Predstavnik BZK „Preporod“ Nermin Hodžić kazao je da su u ovom nacionalnom društvu ponosni na rad Galerije „Preporod“ i aktivnosti  voditeljice Galerije Mirsade Baljić na komunikaciji s umjetnicima iz BiH i svijeta.

On je istakao da je najlakše smanjiti sredstva za aktivnosti u kultiri, ali da je Galerija „Preporod“ uspjela biti aktivna svo vrijeme.

Slikar i učesnik Kolonije „Sarajevo“ i Galerije „Preporod“ Edin Numankadić naveo je da se već deset godina umjetnici skupljaju u čudesnom prostoru hanikaha i održavaju jednu od umjetničkih kolonija.

– Mislim da je to vrlo značajno, posebno u ovim trenucima kad je kultura negdje na margini, kad je teško izdvojiti sredstva za kulturu, da uspjevamo održavati ovu koloniju u kontinuitetu – kazao je Numankadić.

Naglasio je da su kolonije značajne zbog druženja, upoznavanja s kolegama, izložbi i djela koja ostaju nakon kolonije.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.