Galerija „Preporod“ Zenica: Najava projekta „Hobi kao posao“

 Galerija „Preporod“ Zenica: Najava projekta „Hobi kao posao“

Galerija „Preporod“ Zenica, u okviru projekta „Hobi kao posao“, u četvrtak 7. decembra od 14.00 sati realizirat će završnu radionicu za djevojke IV razreda JU „Mješovita srednja škola“ Zenica. Radionica „Filcanje sapuna“ održat će se u prostorijama Škole, gdje će učenice imati priliku učiti o tehnici filcanja. Filcanje ili ćebanje vune je stara tehnika prerade vune, koja se zasniva na svojstvu vlakana da se uslijed mehaničkog i toplinskog djelovanja, uz pomoć sapuna i vode, vlakna međusobno upletu u čvrstu strukturu. Najstariji predmeti od filcane vune pronađeni su u azijskim i nordijskim zemljama.

Radionica primjenjuje i mokro i suho filcanje, što daje mogućnost da kroz jedan proizvod učenice nauče obje tehnike filcanja vune. Proizvodi nastali na ovaj način predstavljaju odlične poklone i suvenire, što daje pretpostavku za pokretanje vlastitog posla u budućnosti. Učenice će imati priliku svoje sapune ukrasiti sa motivima po izboru.

Po završetku radionice radovi će biti pripremljeni za izložbu, sa ostalim radovima sa sve četiri radionice, koliko je i predviđeno projektom.

Projekat „Hobi kao posao“ podržalo je Fedralno ministarstva obrazovanja i nauke, s ciljem da učenice nauče osnove rada određenim tehnikama, koje u budućnosti mogu nadograditi dodatnim istraživanjima, ali i kako hobi pretvoriti u posao, kao osnov finansijskih izvora i socio-ekonomskog osnaživanja žena.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.