Galerija „Preporod“ Zenica: Najava izložbe „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“

 Galerija „Preporod“ Zenica: Najava izložbe „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“

Galerija „Preporod“ Zenica, povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, postavlja izložbu „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“. Autori izložbe slika “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti” su prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i redovni professor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dr. Erma Ramić-Kunić, naučna saradnica Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i dr. Alen Kalajdžija, naučni savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu. Izložba predstavlja dokumentarnu izložba o povijesti pismenosti na bosanskom jeziku od srednjeg vijeka, pa sve do novijeg vremena, zaključno s početkom austrougarskog perioda. Pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća. Ova izložba je vrlo važna iz više aspekata, ali treba naglasiti  i izdvojiti složenost bosanske pismenosti od srednjeg vijeka do novijeg doba. Tu su najprije glagoljica i njezine različite varijante, od kojih je za Bosnu karakteristična glagoljica poluoblog tipa, potom posebna varijanta stare ćirilice, tzv. zapadna ćirilica bosanskog tipa, zatim bosančica te arebica, nakon čega slijede različite starije varijante ćirilice i latinice, kao i, napokon, savremena ćirilica i savremena latinica, odnosno ćirilica i latinica kakve danas poznajemo i koristimo. Sva ova pisma svjedoče o  slojevitosti bosanske povijesti, ali i povijesti bosanskog jezika i pismenosti.

Na izložbi će biti predstavljeni i spomenici – dokumenti koji su nastali na savremenoj ćirilici i latinici. Sama činjenica da kroz historiju imamo toliki broj pisama, govori o tome koliko je naš prostor, kulturološki gledano, složen, i to svakako trebamo cijeniti

Današnja Bosna i Hercegovina zemlja je s dalekim povijesnim korijenima, ali i zemlja vrlo složene prošlosti, što se reflektiralo i u historiji bosanskog jezika, ali i u povijesti pismenosti na bosanskom jeziku.

O izložbi će govoriti prof. dr. Alen Kalajdžija, naučni savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i jedan od autora izložbe.

Izložba će biti otvorena u petak 8. septembra 2023. godine sa početkom u 16.00 sati u Bosanskom narodnom pozorištu.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.