Fond Memorijala KS pokrovitelj takmičenja „Gradimo tunel spasa“ u Minecraftu

 Fond Memorijala KS pokrovitelj takmičenja „Gradimo tunel spasa“ u Minecraftu

JU „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ ponosni je pokrovitelj takmičenja u Minecraftu pod nazivom „Gradimo tunel spasa“, koje organizira Udruženje „Centar za razvoj i promociju novih tehnologija i esporta Arena“. Ova inicijativa pruža priliku mladima da pokažu svoje kreativne vještine i ujedno se približe historiji jednog od najznačajnijih spomenika u Bosni i Hercegovini – Tunela spasa.

Takmičenje je otvoreno za svu djecu s područja Bosne i Hercegovine. Učesnici imaju zadatak rekreirati svoje verzije Tunela spasa unutar virtualnog svijeta Minecrafta. Radove je moguće dostaviti do 25. jula 2023. godine, a svečano uručenje nagrada pobjednicima, kao i obilazak tunela, bit će organizirano 30. jula 2023. u 11.30 sati u spomeničkom kompleksu tunela D-B.

Tunel spasa, poznat po svojoj impresivnoj dužini od 785.5 metara, širini oko 1 metra te visini od 1,4 do 1,8 metara, predstavlja remek-djelo inženjerske vještine. Tunel je izgrađen ispod aerodromske piste te kombinira dvije vrste materijala – drvenu podgradu na butmirskoj strani i metalnu podgradu na dobrinjskoj strani. Također, unutar tunela je postavljen sistem šina za kretanje kolica, dok se kroz njega pružaju kabli za električnu energiju, naftu i PTT.

Predsjednica Udruženja Matea Alikadić naglasila je važnost ovog takmičenja u današnjem vremenu, kad je teško zainteresirati djecu za blisku historiju.

– Takmičenje „Gradimo tunel spasa“ ima edukativan, ali i zabavan karakter, što ga čini pristupačnim i razumljivim mladim generacijama. Na 30. godišnjicu Tunela spasa, želimo mu odati počast na drugačiji i savremeni način – izjavila je Alikadić, izražavajući zadovoljstvo što je direktor Fonda, gospodin Ahmed Kulanić, prepoznao vrijednost ovog projekta.

Direktor JU „Fond Memorijala KS“ Ahmed Kulanić naglasio je važnost projekta u približavanju historije mlađim generacijama.

– Ovaj projekt nam omogućuje da mladima na inovativan način prenesemo važnost i vrijednost historijskih spomenika kao što je Tunel spasa – izjavio je Kulanić.

Dodatno, sva djeca iz Sarajeva imaju povlasticu besplatno koristiti računare u „Areni“ kako bi se pripremili za učestvovanje na ovom izazovnom takmičenju.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.