Fond Memorijala Kantona Sarajevo producirao video povodom 30 godina od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine

 Fond Memorijala Kantona Sarajevo producirao video povodom 30 godina od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine

Povodom 15. aprila i 30 godina od osnivanja Armije RBiH, Fond Memorijala Kantona Sarajevo producirao je video kojim čuva sjećanje i uspomenu na časne i hrabre vojnike jedine zvanične i legitimne oružane snage međunarodno priznate i suverene Republike Bosne i Hercegovine.

Službeno osnovana 15. aprila 1992. godine od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih dobrovoljaca, Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je odgovor na velikosrpsku agresiju. Nastala je iz potrebe da se brani, a ne da napada i da osvaja. Sa Armijom RBiH naša zemlja je po prvi put dobila svoju vojsku. Vojnu silu koja će braniti suverenitet i integritet BiH i sve njene građane. To je bila borba za opstanak, za slobodu, za istinu, a protiv fašizma.

„Pod zastavom sa zlatnim ljiljanima, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih naroda i upravo su multietnički sastavi jedinica jedno od glavnih obilježja Armije RBiH. Opstankom Bosne i Hercegovine Armija RBiH je izvojevala svoju najveću pobjedu.”, poručili su iz Fonda Memorijala.

Video je dio projekta ekranizacije 111 značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, simboličnog naziva „Dokumentarna memorija“ čiji je osnovni cilj da mlađim generacijama, ali i svima ostalima, putem kratkih, informativnih video sadržaja približi i pojasni ključne događaje i ličnosti iz naše nedavne povijesti.

Link za video je: 

Povodom Dana Armije RBiH, Fond Memorijala zajedno sa JU Muzej „Alija Izetbegović“, Fondacijom „Alija Izetbegović“ i Općinom Novi Grad Sarajevo, učestvuje u realizaciji izložbe fotografija „15. april – Dan Armije RBiH“. Izložba predstavlja hronološki razvoj jedne časne Armije, čiji je zadatak bio da brani temelje i principe na kojima je počivala nezavisna, suverena i multietnična Republika Bosna i Hercegovina.

Iz Fonda Memorijala poručuju kako će izložba biti otvorena u prostorijama Općine Novi Grad Sarajevo 15. aprila 2022. godine u 14.00 sati i bit će dostupna za sve posjetioce do 22. aprila 2022. godine.

Ulaz za posjetioce je besplatan.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.