Članovi Galerije „Preporod“ Zenica posjetili Državni arhiv Dubrovnika

 Članovi Galerije „Preporod“ Zenica posjetili Državni arhiv Dubrovnika

U subotu 16. decembra 2023. godine članovi Galerije „Preporod“ Zenica posjetili su Državni arhiv Dubrovnika, gdje su imali priliku vidjeti dva primjerka Povelje Kulina bana. Uz kratko povijesno predavanje o Povelji, članovi Galerije „Preporod“ Zenica saznali su i druge činjenice o Povelji (njene dimenzije su 14 x 23,5, cm, a pohranjena je u beskiselinskom kartonu).

Povelja Kulina bana prvi je poznati diplomatski dokument napisan 29 .augusta 1189. godine. Pisana je na staroslovenskom narodnom jeziku, pismom bosančicom (bosanskom ćirilicom). Ovaj dokument je ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument nego je i najstariji državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država.

Najveći značaj Povelje to što je ona najstariji poznati pisani dokument u historiji Bosne. Povelja je, pored toga, najstariji trag i proizvod bosanske pisarske službe, koja je bila dio vladarskog dvora, a po uzoru na Povelju koju je dao sačiniti ban Kulin pisali su se slični dokumenti još sljedeća dva stoljeća.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.