Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao sa delegacijom Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“

 Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao sa delegacijom Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović jučer je razgovarao sa prof. dr. Sanjinom Kodrićem, predsjednikom Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, Nazifom Salčinom, generalnim sekretarom Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i Jasminom Imamovićem, predstavnikom u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH Bećirović pohvalio je značaj i ulogu Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, jedne od temeljnih organizacija kulture Bošnjaka.

Jasmin Imamović, autor romana Ljetopis o kralju Tvrtku, predstavio je inicijativu za izvedbu opere o kralju Tvrtku, prve kraljevske opere u Bosni i Hercegovini. Ljetopis o kralju Tvrtku Jasmina Imamovića uvršten je u važnu ediciju Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“.

Predsjednik BZK „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić istakao je da je, tokom svoje cjelokupne historije, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ bila pokretač, nosilac i zagovornik pozitivnih i konstruktivnih, odnosno progresivnih i avangardnih kulturnih i društvenih vrijednosti i postignuća. Kodrić je naglasio da BZK „Preporod“ nije samo jedna od brojnih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini, nego je i najstarija organizacija kulture Bošnjaka, osnovana 1903. godine, tada pod imenom „Gajret“.

Poručeno je da danas, 120 godina kasnije, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ nastavlja svoju temeljnu, suštinsku zadaću, ali u skladu s aktuelnim trenutkom i njegovim potrebama, djelujući u svim oblastima kulture te nauke i obrazovanja iz kulturoloških, odnosno humanističkih i društvenih disciplina, uvijek zarad općeg dobra, kako bošnjačkog naroda, tako i Bosne i Hercegovine kao države i demokratskog i pluralnog, odnosno otvorenog i inkluzivnog društva.

Tokom susreta razgovarano je i o novim projektima i planovima BZK „Preporod“, koji 20. februara 2023. godine navršava 120 godina od osnivanja, povodom kojeg organizuje jubilarnu akademiju i koncert.

 

IZVOR: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.